Hlavní obsah

Trvalé kvóty na migranty by krizi jen prohloubily, varovali ministři vnitra V4

Novinky, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Relokační mechanismus, navrhovaný Evropskou komisí (EK), je nefunkční a jakékoli snahy o zavedení permanentního mechanismu přerozdělování uprchlíků mohou migrační krizi jen prohloubit. Shodli se na tom ministři vnitra visegrádské čtyřky na čtvrtečním jednání v Budapešti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Ministři podepsali společnou deklaraci, v níž odmítají tlak EK vůči zemím, které nenaplnily povinné kvóty přerozdělování migrantů. Shodli se na tom, že pouze důsledná ochrana vnější hranice, dodržování schengenských pravidel, pokračování v dohodách se středoafrickými zeměmi a podpora Libyjského akčního plánu mohou Evropě pomoct vyhnout se opakování situace z roku 2015.

„Pokud se nepodaří ochránit vnější hranice, schengenský prostor už nikdy nebude takový, jaký byl v minulosti,“ upozornil maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Zpochybnil systém relokací: „Z plánovaných 160 tisíc uprchlíků se do 26. září podařilo z Řecka a Itálie relokovat necelých 30 tisíc lidí.”

„Pokud se podařilo přerozdělit jen 16 procent všech migrantů, musíme říct na rovinu, že tento projekt je neúspěšný. S výjimkou pěti zemí si žádný další stát svůj domácí úkol nesplnil. Proto nerozumím kritice ze strany komise na adresu některých států V4. Jakékoli potrestání států V4 by bylo nesprávné,“ konstatoval slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Státy V4 opětovně nabídly zemím unie, které čelí tlaku migrantů, pomoc při ochraně hranic. „Na migrační krizi je potřebná rozhodná odpověď. Určitě není správná cesta, když unie vpustí každého a pak uvnitř tyto lidi rozdělí,“ konstatoval Pintér.

Českou republiku na jednání zastupoval náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Reklama

Výběr článků

Načítám