Hlavní obsah

Trumpův exporadce prorokuje francouzské Národní frontě světlé zítřky

Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon, který v sobotu vystoupil na sjezdu francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN), partaji prorokuje jen samá vítězství. Národní fronta je podle něj součástí celosvětového hnutí.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Steve Bannon s Marine Le Penovou

Článek

„Dějiny jsou na naší straně a budou nás provázet od vítězství k vítězství,” ujistil rozvášněný dav Bannon, který je považován za ztělesnění nejtvrdší americké pravice.

„Nechte se nazývat rasisty a xenofoby, považujte to za čestný odznak. Protože každým dnem se stáváme silnějšími a oni slábnou,” prohlásil Bannon citovaný agenturou AFP.

„Jste součástí celosvětového hnutí, které je větší než Francie, větší než Itálie,” řekl Američan v proslovu, v němž rovněž kritizoval centrální banky, vlády a kapitalisty. Bannon je nyní na evropském turné, jehož hlavním tématem je výsledek italských voleb z minulého víkendu, v němž populistické a antiimigrační strany zvítězily nad těmi tradičními.

Bannon rovněž ocenil Marine Le Penovou za to, že politiku nevnímá jako střet mezi levicí a pravicí, nýbrž mezi nacionalisty a globalisty.

U Trumpa skočil

Bannon patřil k Trumpovým nejbližším spolupracovníkům během prezidentské kampaně a prvních měsíců v úřadě. Spoluzakladatel zpravodajského webu Breitbart.com, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou, v Bílém domě zastával funkci strategického poradce. Z té byl po mnoha kontroverzích odvolán po sedmi měsících v době, kdy Trump čelil silné kritice kvůli reakci na násilnosti ve Virginii vyprovokované bělošskými rasisty.

FN si od sjezdu slibuje zvýšení popularity, které by měla přinést i změna názvu uskupení. Tím se chce strana definitivně odříznout od dědictví svého kontroverzního zakladatele a otce současné předsedkyně Jeana-Marie Le Pena, několikrát odsouzeného za podněcování rasové nesnášenlivosti. Nové příznivce má přinést i změna programu, v němž se chce FN dál soustředit hlavně na imigraci a už ne tolik na kritiku eura.

FN loni utrpěla dvojí porážku ve volbách, když nejprve Le Penová výrazně prohrála v druhém kole prezidentských voleb s Emmanuelem Macronem a poté strana v červnových parlamentních volbách v 577členném Národním shromáždění získala jen osm křesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám