Hlavní obsah

Trump se před summitem NATO pustil do Macrona

Londýn

Americký prezident Donald Trump v úterý, tedy den před zahájením summitu NATO v Londýně, odmítl jako urážlivé vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že Aliance se nachází ve stavu mozkové smrti. Za nebezpečné rovněž označil Macronovo vyjádření, že Evropa nemůže dále počítat s pomocí z USA, uvedl list The New York Times.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Při setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoletnbergem Trump řekl, že Macronovo vyjádření o mozkové smrti aliance bylo „velmi urážlivé“.

NATO je ve stavu mozkové smrti, varuje Macron

Evropa

Co se týká dalšího tvrzení francouzského prezidenta, že by Evropa neměla dále počítat s podporou USA, pravil. „To je velmi neuctivé. Udělat takové vyjádření je velmi nebezpečné.“ Podle listu USA Today dodal, že „nikdo nepotřebuje NATO více že Francie“.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem

Rozdílné názory Macrona a Trumpa

Trump a Macron by se měli sejít ještě během úterý. Oba prezidenty dělí pohled na řadu událostí. Macron je zastáncem jaderné dohody s Íránem, kterou Spojené státy jednostranně vypověděly. Také se domnívá, že by Evropa měla být vstřícnější k Číně a k Rusku.

O mozkové smrti NATO mluvil Macron v souvislosti s tureckou invazí do Sýrie s cílem vypudit kurdské milice YPG/SDF od tureckých hranic. Trump umožnil tureckou operaci tím, že oznámil, že stáhne všechny americké vojáky ze Sýrie

Setkání obou státníků se navíc ponese ve stínu nové Trumpovy hrozby, že uvalí na některé francouzské luxusní zboží včetně sýrů, šampaňského a kabelek clo ve výši až sto procent, protože Francie letos zavedla digitální daň postihující především americké technologické společnosti Apple, Google, Amazon a Facebook. I k té se vyjádřil: „Jestliže má někdo danit americké firmy, tak to budu já.“

USA pohrozily EU zvýšením cel

Ekonomika

Trump, který zpočátku označoval NATO ze přežitek minulosti, však nyní prohlásil, že jeho cesta na alianční summit je „jednou z nejdůležitějších cest, které dělá jako prezident“.

Reklama

Výběr článků

Načítám