Hlavní obsah

Trump přiznal, že se s ukrajinským prezidentem bavil o Bidenovi a jeho synovi

Washington

Prezident USA Donald Trump potvrdil, že se v červenci při hovoru s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským bavil o bývalém americkém viceprezidentovi Joe Bidenovi a jeho synovi Hunterovi. Podle demokratů tím překročil Rubikon a měl by být odvolán. List The Wall Street Journal uvedl, že Trump naléhal, aby Ukrajina spolupracovala s jeho právníkem Rudym Guilianim při vyšetřování Huntera Bidena.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Hunter Biden

Článek

Hunter Biden se po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014 stal ředitelem ukrajinské plynařské firmy Burisma.

O dva roky později Joe Biden, který v té době zastával funkci viceprezidenta, dotlačil ukrajinské vedení, aby vyhodilo nejvyššího státního zástupce Viktora Šokina, protože málo bojoval s korupcí. Použil k tomu nátlaku, že pokud nebude Šokin dovolán, Ukrajina nedostane půjčku.

S Šokinovou prací nebylo spokojeno kvůli nedostatečnému boji s korupcí více západních zemí. Problém byl, že Šokinova kancelář vyšetřovala i oligarchu vlastnícího Burismu. Podle Trumpa chtěl Biden vyhozením Šokina ochránit svého syna, ačkoli i v případě Burismy postupoval státní zástupce laxně. V květnu navíc ukrajinský generální prokurátor uvedl, že neexistují důkazy, že by se kdokoli z Bidenů dopustil čehokoli nezákonného.

Foto: Rebecca F. Miller, ČTK/AP

Joe Biden

Trump ale v telefonátu podle listu The Wall Street Journal osmkrát naléhal na Zelenského, aby nechal případ vyšetřovat.

Americký prezident nyní přiznal, že o Bidenových se Zelenským mluvil. Podle svých slov mu 25. července popřál k vítězství v parlamentních volbách, ale také mu řekl, že nechce, aby „naši lidé” jako viceprezident Biden a jeho syn vytvářeli na Ukrajině korupční prostředí. Podle svých slov se tím nedopustil ničeho špatného.

Minulý týden Trumpova administrativa zablokovala předání člena tajné služby, který o telefonátu informoval média, do rukou Kongresu, přestože případ byl označen jako naléhavý, a muž měl tudíž vypovídat do týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám