Hlavní obsah

Trosky padaly velmi pomalu, všude byly dětské věci. Vesničanka popsala pád boeingu

• Aktualizováno

Lidija Gorjušková žije ve vesnici Petropavlivka, kam minulý čtvrtek dopadly trosky sestřeleného Boeingu 777 Malaysia Airlines s 298 lidmi na palubě. Listu The Washington Post popsala, jak v osudnou chvíli trosky pomalu padaly k zemi a v okolí jejího domu zůstaly ležet dětské věci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé našli na místě nehody velký kus trupu malajsijského letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Padesátiletá Gorjušková se minulý čtvrtek odpoledne vracela z trhu v sousední obci, kde prodávala vlastní mléko, smetanu a sýr. Spěchala domů, aby nakrmila kachny, když vtom vzduch prořízl ostrý zvuk, exploze a burácení, který neutichal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Myslela si, že ukrajinská armáda bombarduje její obec, boje v okolí se staly každodenní součástí. Vzala tedy vnuka a rodina se ukryla do sklepa. Zhruba po deseti minutách vykoukla přes záclonu z okna. Venku se nic podezřelého nedělo, a tak vyšla ven. Před domem na zemi ležela bílá dětská bota.

„Myslela jsem si, že tudy někdo běžel a ztratil ji. Ale pak jsem viděla, že jsou všude. Všude byly dětské věci,“ vylíčila Gorjušková a dodala, že trosky letadla a zbytky věcí padaly z nebe „pomalu, pomalu“. Kovové úlomky dopadly i na střechu jejího domu.

Foto: Maxim Zmeyev , Reuters

Kus boeingu v Petropavlivce

O chvíli později jí volala známá ze sousední obce. „Řekla nám, že na ně padají těla,“ popsala Gorjušková. Ve městě opodál se stalo, že tělo ženy z boeingu proletělo střechou domu do kuchyně. Dcera Gorjuškové, která má dům naproti, zase přišla o kočku. Proděravělý kus z přední části letadla červenomodré barvy dopadl do zahrady přímo na nešťastné zvíře.

„Když jsme se dozvěděli, že to nebylo letadlo ukrajinské (armády), ale komerční letadlo s dětmi, nemohli jsme to pochopit,“ uvedla Gorjušková a vysvětlila, že do večera nikomu nebylo do řeči. „Nic jsme nejedli, moc jsme nemluvili. To nebylo normální,“ řekla.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky sestřeleného boeingu v Petropavlivce

Většina trosek, zavazadel a těl dopadla do obilného pole zhruba osm kilometrů od jejího domu. Gorjušková se tam vypravit nechtěla. „Nešla jsem tam. Moje duše to nemůže vystát,“ vysvětlila, než uzavřela, že by si přála, aby válka skončila: „Chceme jen klidný život, aby nás nechali být. Nechceme, aby nám zabili děti.“

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Boje na východní Ukrajině mají podle odhadů více než tisíc obětí. V současnosti se tvrdě bojuje v Doněcku a Luhansku. Střelba se ozývá i z tamních letišť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám