Hlavní obsah

Trollové pustili do oběhu falešné jméno lučištníka z Norska

V souvislosti s útokem lukem a šípy minulý týden v norském Kongsbergu naletěla některá média, včetně rakouských, francouzských, italských, řeckých či japonských, německým trollům a šířila falešnou identitu podezřelého. Google News uvádí téměř 50 zpráv v mé­diích, která převzala jméno Rainer Winklarson, upozornila televize ARD.

Foto: Ntb, Reuters

Muž v norském městě Kongsberg útočil lukem a šípy, zabil několik lidí.

Článek

Podle informací listu Aftonbladet měl útok spáchat sedmatřicetiletý muž původem z Dánska Espen Andersen Bråthen. Zabil pět lidí a další dva zranil palbou z luku. Nyní se posuzuje jeho zdravotní stav.

Jméno skutečné osoby Rainera Winklera (32) se už několik let opakovaně objevuje v souvislosti s údajnými pachateli útoků. Winkler je profesionální youtuber z Bavorska, jenž se označuje jako „Dračí pán“.

V roce 2019 před jeho domem demonstrovaly stovky hejtrů, letos v září se objevila zpráva, že bude muset znovu před soud za urážku a napadení.

„V případě dánského podezřelého v Kongsbergu si trollové vytvořili jméno Winklarson, aby znělo skandinávsky. Tvrzení pak zjevně bez ověření převzala různá média,“ upozornila ARD.

U lukostřelce z Kongsbergu, který zabil pět lidí, zkoumají zdravotní stav

Evropa

Bråthen začal střílet ve středu po šesté večer v centru města v areálu obchodu Coop Extra, kam kvůli tomu dorazila v 18:18 policejní hlídka, šest minut poté, co byla o nebezpečí informována. Útočník vypálil dva šípy i na ni. Policisté se museli krýt, protože nebyli vybaveni ochrannými prostředky. Ty měla až další hlídka, než však zasáhla, lukostřelec stačil utéct. Dopaden byl až po půlhodině. Na útěku zabil dvě ze svých pěti obětí.

Mezi zabitými byla i německá hudebnice Nebelhexë.

Obětí lukostřelce v Norsku byla i německá hudebnice Nebelhexë

Kultura

Policie kontaktovala muže už dříve, protože se obávala jeho radikalizace poté, co konvertoval k islámu. Bråthen má dánskou matku a norského otce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám