Hlavní obsah

Tři týmy teroristů. V Paříži se mstili za Irák a Sýrii

Paříž
Aktualizováno

Na pátečních teroristických útocích v Paříži se podílely tři týmy teroristů. V sobotu to uvedla francouzská prokuratura. Upřesnila také počty obětí. Podle prokurátora Françoise Molinse útočníci zabili celkem 129 lidí, 352 dalších zranili.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

K restauraci Le Carillon v Paříži lidé celý den přinášeli květiny a svíčky na připomínku obětí, které tady zastřelili atentátníci.

Článek

Tisková konference prokuratury příliš optimismu nepřinesla. Molins na ní prohlásil, že počet mrtvých s velkou pravděpodobností ještě poroste. Devětadevadesát lidí bylo v sobotu večer stále v kritickém stavu.

Prokurátor potvrdil, že všech sedm sebevražedných atentátníků na sobě mělo vesty s identickým druhem trhavin. Byli ozbrojeni útočnými puškami Kalašnikov a vypálili stovky střel.

Útočili s „vysokou pravděpodobností” ve třech navzájem koordinovaných skupinách. Jedna z nich použila černý vůz značky Seat, po kterém policisté pátrají. [celá zpráva]

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Lidé pokládají svíčky u Braniborské brány v Berlíně, nasvícené barvami francouzské trikolóry.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Do barev Francie se zbarvila i Ericsson Globe Arena ve švédské metropoli Stockholmu

Nejvíc obětí mají na svědomí útočníci z koncertní síně Bataclan, kde přišlo o život 89 lidí. Při útoku zmiňovali Sýrii a Irák. Jeden z únosců z Bataclanu se narodil ve Francii.

Jeden ze sebevražedných atentátníků pocházel z pařížského předměstí Courcouronnes a narodil se v roce 1985. V minulosti už se dostal do rukou policistům, měl spáchat drobné trestné činy v letech 2004 - 2006. Zpravodajské služby pak uvedly, že se v roce 2010 radikalizoval, ale nebylo o něm známé, že by se stal členem nějaké sítě.

Další atentátník měl syrský pas. Podle Řecka se do Evropy dostal teprve nedávno přes jeden z řeckých ostrovů jako uprchlík. [celá zpráva]

Pařížský prokurátor také řekl, že v souvislosti s atentáty byli zadrženi v sobotu ráno tři lidé včetně jednoho na francouzsko-belgické hranici. Tento je také francouzský občan.

„Musíme zjistit, kdo tito lidé byli, kdo byli jejich komplicové, kdo toto nařídil, odkud přišli a jak byli financovaní,“ prohlásil Molins.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Slogan Jsem Paříž ve Štrasburku

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Budova One World Trade Center v New Yorku v barvách francouzské vlajky.

Kromě koncertní síně teroristé zaútočili i na fotbalovém stadiónu a v několika restauracích a barech. K odpovědnosti se přihlásil Islámský stát.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Vlajky na půl žerdi na balkóně francouzské ambasády v Londýně.

Francouzské úřady až do čtvrtečního poledne zakázaly veřejné demonstrace v Paříži a přilehlých oblastech. Lidé to ale spontánně porušují a shromažďují se k pietním připomínkám obětí masakru.

Ve francouzské metropoli je zavřená také řada turistických památek, včetně Eiffelovy věže, muzea Louvre či zámku ve Versailles.

Reklama

Výběr článků

Načítám