Hlavní obsah

Tři mrtví při střelbě ve Švýcarsku

Bern
Aktualizováno

Tři lidé, včetně útočníka, zemřeli ve středu při střelbě ve firmě na zpracování dřeva poblíž švýcarského Luzernu. Dalších sedm lidí je zraněných. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na luzernskou policii. Motiv vyšetřovatelé zkoumají.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Policie a záchranáři před závodem na zpracování dřeva ve švýcarském Menznau.

Článek

Incident se odehrál dopoledne ve firmě Kronospan ve zhruba třítisícové vesnici Menznau. Střelbu potvrdil i zmíněný dřevařský závod. Střílelo se údajně v kantýně.

"Útočník je mezi zabitými," řekl policejní mluvčí Kurt Graf.

Okolí firmy policie podle agentury DPA uzavřela a na místo dorazily týmy záchranářů. Novináři napočítali přes 20 policejních vozů. Švýcarská záchranná služba Rega oznámila, že přepravila do nemocnic čtyři těžce zraněné.

"Jsme šokovaní, že se něco takového v naší obci mohlo stát. V současné době ale neznáme podrobnosti toho, co se ve firmě přihodilo," řekl v rozhlasové stanici Radio24 představitel obce Adrian Duss.

Sídlo Kronospan je v Rakousku, v Menznau firma zaměstnává asi 400 lidí. Před několika dny závod oznámil, že i přes dostatek zakázek bude nucen činnost utlumit. Za důvod podle serveru tagesanzeiger.ch označil nedostatek kulatin po podzimní těžbě.

Jiný vážný případ střelby se ve Švýcarsku stal počátkem ledna. Ve vesnici Daillon v kantonu Valais na jihozápadě země zabil místní obyvatel tři lidi a další dva zranil. Policie útočníka při zásahu zranila.

Obdobné útoky jsou ve Švýcarsku ojedinělé, střelné zbraně tam jsou ale velmi populární a tento alpský stát patří k zemím s největším počtem palných zbraní na obyvatele. Mezi zhruba osmi miliony Švýcary jsou jich odhadem dva až tři miliony, přesná čísla ale nejsou známa, protože neexistuje celostátní registr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám