Hlavní obsah

Třetina Britů si není jistá, že země opravdu opustí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než třetina britských voličů není zcela přesvědčena, že Británie nakonec Evropskou unii skutečně opustí. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil zpravodajský server BBC. Britové se minulý týden v referendu vyslovili pro odchod z EU. Takzvaný brexit podpořilo 52 procent hlasujících.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Jsme venku, oznámoval na titulní straně večerník London Evening Standard.

Článek

Asi 16 procent dotázaných voličů si podle průzkumu myslí, že Británie v evropském bloku nakonec zůstane, a to navzdory výsledku referenda. Zhruba 22 procent jich řeklo, že neví, jestli k brexitu skutečně dojde.

Naprostá většina dotázaných uvedla, že by v případě opakovaného referenda nezměnila svůj názor a volila by stejně jako 23. června. Jinak by hlasovalo pouze pět procent příznivců brexitu a dvě procenta jeho odpůrců.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek hlasování o odchodu Spojeného království z EU

Téměř polovina dotázaných voličů by si přála konání předčasných voleb ještě předtím, než začnou s Evropskou unií jednání o podmínkách odchodu. Více než polovina lidí se také domnívá, že současná politická reprezentace neodráží jejich názory na správu věcí veřejných.

Oba favorité na šéfa Konzervativní strany a zároveň na funkci premiéra - ministryně vnitra Theresa Mayová a ministr spravedlnosti Michael Gove - možnost konání předčasných voleb odmítli.

Anketa

Myslíte si, že Velká Británie z EU nakonec odejde?
ano
68,8 %
ne
31,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 986 čtenářů.

Související téma:

Foto: Toby Melville, Reuters

Bankéři se děsí toho, že by Velká Británie odhlasovala odchod z EU

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám