Hlavní obsah

Třeskuté mrazy si v Evropě vyžádaly nejméně 50 obětí

• Aktualizováno

Nejméně 50 obětí si vyžádala poslední vlna třeskutých mrazů, které v posledních dnech zasáhly Evropu. V mnoha zemích meteorologové naměřili méně než minus 20 stupňů Celsia. Sousední Polsko ohlásilo v pondělí nejchladnější den letošní zimy, nízké teploty panují i na Slovensku. Z Bulharska, Rumunska, Srbska a Itálie bylo hlášeno silné sněžení.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Rumunský řidič u odstaveného vozu

Článek

Jenom na Ukrajině umrzlo v posledních dnech 18 lidí, v Polsku od víkendu 12. Kromě nich však v Polsku zemřelo sedm osob na otravu oxidem uhelnatým kvůli špatně seřízenému topení, uvedl polský rozhlas.

Šest obětí mrazů hlásí rovněž Bulharsko, po čtyřech Litva a Rumunsko, tři Srbsko a po jedné Slovensko a Rakousko.

V Polsku meteorologové zaznamenali rekordní mráz minus 27 stupňů Celsia ve vesničce Stuposiany, která leží na jihovýchodě země v pohoří Bieszczady (Bukovské vrchy). Velice chladno bylo i na baltském pobřeží. Podle policie zemřelo na polském území kvůli nízkým teplotám už deset lidí.

Tuhé mrazy panují také na sousedním Slovensku, zejména v regionech na severu a východě země, kde ráno teploměry ukazovaly mezi minus 15 a minus 22 stupni Celsia. Počasí si už i zde vyžádalo první oběť. Podchlazení podlehl muž v Nižné Šuňavě poblíž Popradu, informoval server Topky.sk.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Rumunští silničáři v akci

Velmi nízké teploty zaregistrovali meteorologové i v Německu, kde se největší mrazy očekávají od středy. Podle serveru Welt Online se lidé musejí připravit na teploty minus 25 až 30 stupňů.

Zima na Balkáně

Na západě Srbska zemřeli ze soboty na neděli tři lidé a přívaly sněhu tam postihly dopravu a přerušily dodávky elektřiny. Devětačtyřicetiletou ženu nalezli mrtvou silničáři, když odklízeli sníh v regionu Valjevo asi 80 kilometrů od metropole Bělehradu. Dva muži přišli o život ve stejném regionu, jeden byl nalezen blízko svého domu, další umrzl ve svém domě. Sněžení již ustalo, přetrvávají však velmi nízké teploty, které ve středním Srbsku klesají až na minus 20 stupňů Celsia.

Rekordní mrazy hlásí rovněž bulharská metropole Sofia a dalších 15 bulharských měst. Teploty pohybující se okolo minus 20 stupňů zde zaznamenali naposledy před 50 lety, informovala agentura DPA. I v Bulharsku si zima vyžádala jednu oběť, venku umrzl muž. Postižena je hlavně doprava, i hlavní tahy jsou obtížně průjezdné.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Kolona nákladních automobilů na zablokovaném obchvatu Bukurešti

V Rumunsku napadly až tři metry sněhu a 123 lidí bylo odříznuto od zbytku světa. Na silnici mezi Urziceni a Bukureští uvízly už minulý týden stovky řidičů kamionů a nyní se situace opakovala.

Zavřeno je kvůli přívalům sněhu 26 silnic a 36 tratí i dva mosty přes Dunaj spojující Rumunsko a Bulharsko. Zrušeno bylo 28 letů z Bukurešti.

Zavřeno je kvůli přívalům sněhu 26 silnic a 36 tratí i dva mosty přes Dunaj spojující Rumunsko a Bulharsko. Zrušeno bylo 28 letů z Bukurešti.

V Itálii husté sněžení zastavilo dodávky elektřiny pro asi 9000 lidí zejména v Alessandrii a Asti. Vrstvy nového sněhu zkomplikovaly dopravu a italská média hlásila, že školy v Turíně zůstaly zavřené.

Sníh napadl i v Istanbulu.

Foto: Osman Orsal , Reuters

Zasněžená mešita v Istanbulu

Podle expertů se však nejedná o ojedinělé teploty. Jak připomíná agentura APA, minulou zimu silně mrzlo zejména v prosinci. S mrazivým počasím počítají meteorologové až do konce týdne.

Důvodem je podle expertů oblast vysokého tlaku nad Sibiří, která má za následek proudění studeného vzduchu z Ruska na západ. Na samotné Sibiři panují teploty okolo minus 45 stupňů, v noci to bylo i minus 54 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám