Hlavní obsah

Toxický kal z maďarské hliníkárny stále uniká, vypouštějí ho v noci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Ajka

Hliníkárna v maďarském městě Ajka, která loni v říjnu způsobila největší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska, nadále vypouští určité množství toxického červeného kalu do potoka Torna. Deník Népszava napsal, že místní lidé nechápou, jak může tak bezohledně postupovat podnik, který je od zmíněné ekologické katastrofy pod státní správou.

Článek

Redaktoři deníku umístili u obce Kolontár kameru a zjistili, že v noci se z potrubí vedoucího z hliníkárny valí červený kal přímo do potoka Torna.

„Po říjnové katastrofě je potok mrtvý a zdá se, že mrtvý i zůstane,“ konstatuje deník.

Podnik tvrdí, že toxický červený kal před vypouštěním do potoka neutralizují sádrou. Ochránci přírody však tento postup zpochybňují.

Loni 4. října se protrhla hráz odkalovací nádrže. Vlna červeného kalu zasáhla obce Kolontár a Devecser. V důsledku havárie zemřelo deset lidí, v celém okolí byla kontaminována půda a desítky lidí přišly o střechu nad hlavou.

Reklama

Související témata:

Související články

Ochranná hráz proti kalu je dokončena

V maďarské obci Kolontár v úterý dokončili výstavbu ochranné hráze, která má v případě dalšího protržení stěny odkalovací nádrže místní hliníkárny zabránit...

Výběr článků

Načítám