Hlavní obsah

Toxické rudé bahno v Maďarsku unikalo už v červnu, nikdo nereagoval

Kolontár

Maďarská společnost Interspect, která se specializuje na pořizování leteckých snímků, zachytila z ptačí perspektivy únik z odkaliště v Kolontáru už letos v červnu. O několik měsíců později došlo k masivnímu protržení hráze a toxické červené bahno zatopilo několik obcí a usmrtilo devět osob.

Článek

Podle expertů zachycuje snímek menší proud červené hmoty, jak prosakuje skrz ochrannou hráz. Fotografie byla pořízena 11. června. Na známky blížící se katastrofy, kterou Maďarsko přirovnává k ukrajinskému Černobylu, však nikdo nereagoval.

Podle šéfa Interspectu Gábora Bakóa přitom byla fotografie poskytnuta expertům na ekologii. "Nejsme stavební inženýři a sami nemáme znalosti dostatečné k tomu, abychom obrázky analyzovali," řekl Bakó agentuře AP.

Policie nyní snímky zkoumá, aby zjistila, za jakých okolností k protržení hráze došlo. Ještě necelé dva týdny před katastrofou zkoumal tým inspektorů vládní agentury pro ochranu životního prostředí ochrannou hráz, aniž nalezl jakékoli známky blížící se pohromy. Inspektoři jsou nyní rovněž vyšetřováni.

Generální ředitel společnosti MAL Zoltán Bakonyi se ve středu objevil před soudem v západomaďarském Veszprému. Soud nerozhodl o vazebním stíhání a Bakonyi byl propuštěn. Ředitele zadržela policie v pondělí.

Podle policie Bakonyi zanedbal své povinnosti, když nevypracoval pro provoz hliníkárny záchranné varovné a evakuační plány. Muž tvrdí, že to po něm nikdo nechtěl.

Maďarský bulvární list Blikk ve středu napsal, že vedení společnosti MAL mělo už delší dobu k dispozici informace o hrozícím nebezpečí, ale nechávalo si je pro sebe.

Po protržení hráze vyteklo počátkem minulého týdne z nádrže na 700 000 krychlových metrů jedovatého kalu, který zasáhl několik okolních obcí, zcela zničil život ve dvou řekách a poškodil do určité míry i Dunaj.

V důsledku úniku toxických látek zemřel ve středu ve městě Ajka podle agentury MTI další muž. Tím se počet obětí katastrofy zvýšil na devět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám