Hlavní obsah

Topolánek: Polský prezident zmrazil atmosféru summitu EU

– BRUSEL

Polský prezident Lech Kaczyński svým vystoupením ve čtvrtek zmrazil atmosféru na jednání summitu Evropské unie. Po skončení čtvrtečního jednání v noci na pátek to novinářům řekl český premiér Mirek Topolánek. Kaczyński navrhl, aby se největší spor o hlasování v unii vyřadil z jednání summitu, ale ani to by podle Topolánka neznamenalo konec polským požadavkům.

Článek

Vystoupení Lecha Kaczyńského zmrazilo celé auditorium, protože z něj bylo patrné, že "evidentně nemíní ustoupit na žádný kompromis", prohlásil Topolánek.

Polský prezident podle něj přišel s návrhem, aby se pro Polsko klíčový návrh přerozdělení hlasů "vyřadil z jednání tohoto summitu a aby se o něm jednalo na nějakém speciálním zasedání". Česká republika návrhy Varšavy na přerozdělení hlasů podporuje, snaží se ale na summitu dojednat kompromis.

Ale i kdyby se na tom členské země shodly, neznamenalo by to, že tím polské připomínky končí. Polský prezident poprvé předložil další požadavky nesouvisející s hlasováním, které se týkají právní subjektivity unie či její zahraniční politiky, dodal Topolánek.

Jednající strany podpořily návrh ČR ohledně přenášení pravomocí

Premiér také potvrdil, že účastníci podpořili český návrh na "oboustrannou flexibilitu", tedy možnost přenášení pravomocí nejen do Bruselu, ale i zpět na členské země. "Pokládám ho za vyjednaný," řekl.

Podle předsedy české vlády panuje silná vůle summit ukončit úspěšně. Nezdar by titož podle něj nekomplikoval tolik fungování unie krátkodobě, ale ovlivnil by volby do Evropského parlamentu v roce 2009 a také české předsednictví v témže roce.

Německé předsednictví mělo do rána připravit nový kompromisní text pro další jednání. Dopoledne se bude jednat bilaterálně a fakticky se začne obědem, řekl Topolánek.

Reklama

Související články

Německo navrhuje změny v euroústavě

Německé předsednictví Evropské unie rozeslalo v pátek dopis vyjednávačům členských zemí, v němž je žádá, aby se vyjádřili ke kontroverzním otázkám souvisejícím...

K euroústavě už se hlásí i Česko

Česko už nechce pohřbít evropskou ústavu. Mandát pro české vyjednávače, který schválila ve středu v noci vláda, ji označuje za východisko pro příští jednání...

Výběr článků

Načítám