Hlavní obsah

Tony Blair oznámil, že skončí 27. června

Novinky, The Guardian, The Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský ministerský předseda Tony Blair oznámil ve čtvrtek odchod z úřadu. Svou demisi doručí královně Alžbětě II. 27. června. Blair krok oznámil ve svém volebním obvodě v Sedgefieldu v hrabství Durham na půdě sídla labouristické strany ve stejné místnosti, kde 11. června 1994 zahájil svou kampaň na předsednický post ve straně.

Článek

"Jediným způsobem, jak se postavit tlaku moci, je odložit ji. Dělal jsem vždy vše pro to, o čem jsem se domníval, že je správné. Samozřejmě, že naše sny jsou vymalovány barvami duhy, realita má fádnější odstíny. Děkuji britskému lidu za chvíle, v nichž jsem uspěl a omlouvám se za chvíle, kdy jsem nedostál očekávání," pověděl shromáždění svých stoupenců Blair.

O svém záměru opustit vládu informoval už vloni poté, co se po desetiletém působení v jejím čele znelíbil voličům. Ti v průzkumech dali najevo nesouhlas s vojenskou angažovaností Británie v Iráku a politickými skandály.

Tony Blair načasoval oznámení o svém odchodu jen dva dny po historické přísaze nové severoirské vlády, v níž po letech sporů a válek zasednou společně katolíci a protestanti. [celá zpráva] V jiných oblastech totiž britský premiér v poslední době příliš vavřínů nesklidil. Ve volbách do skotského parlamentu z minulého týdne zaznamenala jeho labouristická strana historicky nejhorší výsledek. [celá zpráva] Stejný propad zaznamenali labouristé také ve Walesu a ve volbách do místních zastupitelstev v Anglii.

V oblasti zahraniční politiky jej euroskeptická britská veřejnost kritizuje za jeho přílišné proevropské směřování, do zmatku občanské války se propadá Irák a v Afghánistánu ztrácí britská armáda stále více mužů.

Blair v úřadu ještě pár týdnů setrvá

Mluvčí Tonyho Blaira uvedl, že premiér bude v čele labouristů do té doby, než bude vybrán jeho nástupce, což má trvat asi sedm týdnů. Jeho nástupcem bude zřejmě ministr financí Gordon Brown. [celá zpráva]

Pravděpodobný Blairův nástupce Gordon Brown. ČTK/AP

Před svým odchodem má mít podle svého mluvčího Tony Blair "plné ruce práce s tématy domácí politiky." Má se údajně věnovat i jednání G8 a summitu EU.

Opoziční konzervativci: Vládnou nám živé mrtvoly

Spekulace o Blairově rezignaci poznamenaly také středeční pravidelné parlamentní interpelace. Zatímco Blair trval na tom, že bude až do konce vykonávat funkci s plným nasazením, šéf opozice David Cameron označil jeho kabinet za "vládu živých mrtvol". Podle něj je vláda "paralyzovaná". Většina ministrů podle šéfa toryů totiž odejde nebo čeká, že je Gordon Brown odvolá. "Jsou nám v podstatě na nic," řekl Cameron o členech kabinetu.

Britské deníky hodnotí Blairovo desetileté působení v Downing Street č. 10 podle očekávání různě. Prolabouristický The Guardian jej vesměs hodnotí pozitivně, neopomíná ovšem zmínit situaci v Iráku a nařčení, že labouristé nabízeli za sponzorské dary straně tituly a pozice ve Sněmovně.

Uklízečka leští vchod do sídla britského premiéra Downing Street 10. Foto: ČTK/AP

Konzervativní The Daily Telegraph přichází s nemilosrdnou kritikou Blairovy osoby a s výčtem jeho neúspěchů. Připomíná oba výše zmíněné problémy, ale také skandál bývalého vicepremiéra John Prescotta. Ten se v roce 2006 úřadu vzdal poté, co strana propadla v obecních volbách a na veřejnost se navíc dostaly bujaré fotografie z jeho soukromého života.

The Guardian: Blair většinu zklamal, má však respekt

Z výzkumu deníku The Guardian vyplývá, že Tony Blair zklamal 58 procent Britů, protože nenaplnil očekávání, které v zemi vyvolal při svém prvním zvolení premiérem v květnu 1997. Většina voličů, 64 procent, mu hlavně vyčítá, že se od začátku věnoval příliš zahraniční politice na úkor domácí, přičemž místní politickou scénu zcela ovládla otázka Iráku od spojenecké invaze v roce 2003.

Většina respondentů v průzkumu agentury ICM také soudí, že Blairův styl byl příliš "prezidentský" pro tradiční britskou parlamentní politiku. Polovina obyvatel si podle ankety dále myslí, že si Blair příliš pěstoval svou image.

Přes veškerou kritiku na jeho hlavu hodnotí celkově kladně Blairovo desetileté působení v čele kabinetu 44 procent Britů, což je zhruba dvojnásobek preferencí, které v posledním období vyjadřují voliči Labouristické straně. Přes 40 procent lidí pokládá Blaira za poctivého politika, přestože jeho stranu potřísnila série skandálů. Téměř dvě třetiny obyvatel se také domnívají, že Blair zůstane v paměti jako silný představitel proměn Británie, i když některé tyto změny nehodnotí mnozí lidé zcela kladně.

Rozhodně kladně je však všeobecně vnímán Blairův podíl na mírovém procesu v Severním Irsku, který nedávno vyústil ve vytvoření tamní společné vlády separatistických katolíků a probritských protestantů.

ČTK

Ve výčtu nechybí ani zmínka o soukromých právnických aktivitách Blairovy manželky Cherie, či o problémech ve zdravotnictví a na ministerstvu vnitra, které postihla celá série skandálů, kvůli nimž má resort již třetího šéfa za Blairova působení. Telegraph píše, že ačkoliv Blair setrval v úřadu dlouho, nevyrovná se ani zdaleka Margaret Thatcherové. Zároveň ale dodává, že i současný vůdce konzervativců David Cameron postrádá její kvality.

Reklama

Související články

Britského premiéra znovu vyslýchala policie

Britský premiér Tony Blair byl minulý pátek opět vyslýchán policií jako svědek při vyšetřování skandálu kolem údajných předvolebních půjček vládní straně...

Britové viní Tonyho Blaira z politické korupce

List The Sunday Times zveřejnil výsledky svého průzkumu, v němž se tázal občanů, zda věří svému premiérovi Tony Blairovi. Drtivá většina je vůči němu skeptická...

Výběr článků

Načítám