Hlavní obsah

To nejsem já. Ze slavného dopadení bosse pašeráků lidí se stává fraška

– Řím

Italské úřady horečnatě prověřují, kdo jim to byl s velkou pompou ze Súdánu vlastně vydán. Muž, kterého ukázaly novinářům s tím, že dopadly hlavu jedné z největších skupin pašeráků lidí na světě, je zřejmě skutečně jen uprchlíkem z Eritrey, který má s hledaným Meredem „Generálem“ Medhaniem společnou pouze letmou podobu ve tváři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený údajný Mered Medhanie po přistání v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co se ve čtvrtek ozvali přátelé a známí zadrženého s tím, že jde o Eritrejce Mereda Tesfamariama, který uprchl do Súdánu a žil v pronajatém domku v Chartúmu, se ozval jeho tamní spolubydlící.

„Rád bych vzkázal policii, že zatkla špatného člověka,“ cituje BBC muže, jenž o sobě tvrdí, že se jmenuje Seghen Tesfarmariam Berhe.

Zadrženého, který byl ze Súdánu do Itálie vydán v úterý, už vyslechl soudce a italské úřady slibují, že jeho totožnost prověří v řádu dní. Kromě spolubydlícího potvrdili jeho pravou identitu dvě sestry, jedna novinářka a kamarád z dětství. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Skutečný Mered Medhanie

Zadržení údajné hlavy pašeráckého gangu bylo považováno za jeden z doposud největších úspěchů boje proti organizovanému zločinu, který profituje z migrační krize.

Hledaný Mered Medhanie skvěle výnosný byznys s lidmi řídil a svědomí ho evidentně netížilo. Podle svědků se stylizoval do bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Po ulici se proháněl v tanku a křičel přitom, že „nikdo není silnější než on”.

Kolik utopených migrantů má Generál na svědomí, není známo. Italská prokuratura mu ale hodlá prokázat podíl na smrti 359 lidí, kteří utonuli po potopení člunu, jenž v říjnu roku 2013 mířil z Libye na italský ostrov Lampedusa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám