Hlavní obsah

Tisíce Rusů slavily 1. máj na Rudém náměstí, poprvé po 23 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

První máj slaví na moskevském Rudém náměstí přes 100 tisíc lidí, po celém Rusku jsou v ulicích více než dva milióny lidí, uvedla agentura Interfax. Prvomájová demonstrace se na Rudém náměstí koná poprvé po 23 letech. K rozhodnutí úřadů vyhovět žádosti odborářů přispěla vlna vlastenectví, která se v zemi vzedmula po připojení ukrajinského Krymu k Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce Rusů slavily 1. máj na Rudém náměstí, poprvé po 23 letechVideo: Reuters

 
Článek

Manifestace se konají po celé zemi, oslavy vzhledem k časovému posunu již na východě Ruska skončily, mimo jiné na Kamčatce či ve Vladivostoku.

Ačkoli se oslavy konají na Rudém náměstí po více než dvou desetiletích, pamětníkům se přesto nepodaří uvidět prezidenta Vladimira Putina kynout davům z tribuny na Leninově mauzoleu, jak činili sovětští vůdci.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Na Rudém náměstí oslavilo první květen více než sto tisíc lidí.

"Pozvání jsme samozřejmě poslali, ale zatím nevíme, zda se (Putin) zúčastní. Na mauzoleu určitě stát nebude, protože tribuna bude na opačné straně, u obchodního domu GUM. Celá část náměstí okolo mauzolea se opravuje," vysvětlil Alexandr Mazunov z Moskevské federace odborů.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Prvomájové oslavy jsou v duchu retro stylu a na Rudém náměstí se konají po 23 letech.

Organizátoři předem avizovali, že oslavy v Moskvě se odehrají "v klasickém nostalgickém stylu", tedy průvody pracujících moskevských podniků budou pochodovat, zatímco z tribun jim budou kynout odborářští předáci a čestní hosté. Hlavním heslem je "Za poctivou práci spravedlivá odměna".

Na Rudé náměstí se ale dostanou jen provládní odboráři. Opoziční komunisté svátek slaví u pomníku Karla Marxe, a to s hesly typu "Továrny pracujícím", "Moc práci a ne kapitálu" či "Nejlepší dovolená je na Krymu".

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Po celém Rusku jsou v ulicích více než dva milióny lidí.

Poslední sovětský prvomájový průvod zažilo moskevské Rudé náměstí v roce 1990. O rok později se tu demonstrovalo proti zdražování. Od těch dob se prvomájové akce přesunuly dále od Kremlu.

Podstatně více "retro" než v Moskvě má být první máj v Leninově rodišti, v Uljanovsku, kde pořadatelé zkrášlili městský park ve stylu pozdního SSSR: s dobovými transparenty, stánky s čepovanou sodovkou a oddílem pionýrů. Prý bude možné nechat se vyfotografovat s proletářem a kolchoznicí, nebo si s nimi zatančit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám