Hlavní obsah

Tisíce lidí ve Francii protestovaly proti repatriacím Romů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Tisíce lidí se v sobotu po celé Francii zapojily do protestu především proti repatriaci Romů prosazovanou vládou prezidenta Nicolase Sarkozyho a také proti vládou připravované důchodové reformě.

Článek

Protesty se konaly také před francouzskými zastupitelskými úřady v několika evropských zemích. Jde o první masový projev nesouhlasu francouzské veřejnosti s novými opatřeními v boji se zločinností v zemi, které Sarkozy oznámil začátkem července.

Protesty uspořádaly organizace na ochranu lidských práv a odbory; stojí za nimi také francouzské opoziční levicové a ekologické strany. Jen v Paříži se jich podle organizátorů zúčastnilo asi 50 000 lidí.

V čele průvodu, jehož heslem bylo "Ne xenofobii a politice pranýřování. Volnost, rovnost, bratrství.", šli rumunští Romové. Účastníci protestu mávali francouzskými vlajkami a skandovali hesla jako "zastavte represe" nebo "NE Sarkozyho nehumánní politice".

Podle generálního tajemníka největších francouzských odborů CGT Bernarda Thibaulta "je velmi nebezpečné myslet si, že všechno zlo ve společnosti pochází z imigrace". Demonstrace se konaly také v Marseille, Lyonu, Bordeaux a dalších zhruba 130 městech po celé Francii.

Masové protesty se konaly jen dva dny před ministerskou konferencí na téma imigrace svolanou Nicolasem Sarkozym, která se má repatriací Romů z Francie zabývat. Tohoto kontroverze budícího setkání se mají na pozvání Paříže zúčastnit převážně velké evropské země a Kanada.

Česká republika kritizovala fakt, že na konferenci nebyla pozvána, přestože je shodou okolností v pondělí na návštěvě v Paříži šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Schwarzenberg minulý týden Sarkozyho kritizoval za "rasistické pohledy", později však svá slova zmírnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám