Hlavní obsah

Tisíce lidí, chaos, panika. Útoky na istanbulském letišti trvaly přes půl hodiny

– Istanbul

Atentáty na istanbulském Atatürkově letišti trvaly přes půl hodiny, plyne z výpovědí svědků. V budově panoval chaos a panika. Na svůj let tam čekalo přes tři tisíce lidí, uvedla britská BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze zničeného istanbulského letištěVideo: Reuters

 
Článek

Chaos popsala Sue Savageová, která se šla na letiště rozloučit se známým, když uslyšela střelbu a pak výbuch. Po něm následovaly další střelba a další rána. Schovala se v modlitebně pro muže a pak se s jednou mladou ženou ukrývala na pánském záchodě. Po půl hodině slyšela další výkřiky a střelbu. Proto se ukryla v místnosti, kde se kontrolují zavazadla. Spolu se třiceti dalšími lidmi ji poté bezpečnostní orgány nahnaly do modlitebny pro ženy, než je odvedli do hlavní haly terminálu.

„Všude bylo plno krve,“ řekla. Podlaha podle ní byla poseta krvavými šlápotami. „Na podlaze bylo hodně skla, odhrnovali je stranou, abychom neuklouzli,“ dodala.

Foto: Stringer, Reuters

Zraněným pomáhali nejen záchranáři, ale i spolucestující.

To, že útoky trvaly kolem půl hodiny, plyne i z výpovědi Mehmeda Barse, který přiletěl z Německa. Zrovna čekal na svá zavazadla, když útok začal. „Zůstal jsem dole. Šel jsem ven. Jeden člověk mi řekl – nechoď dovnitř, musíme utíkat. Utíkal jsem, když jsem viděl vybuchnout bombu,“ řekl časopisu Time a dodal, že po dvaceti minutách následovala další palba.

Foto: Ismail Coskun, ČTK/AP

Sanitky u terminálu na istanbulském letišti

Palba bez rozmyslu

„Dorazili jsme do haly pro mezinárodní odlety a viděli toho muže, jak náhodně střílí. Střílel prostě na každého, kdo se před ním ocitl,“ popsali jihoafričtí turisté Paul a Susie Roosovi.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Popadané stropní panely po výbuchu na istanbulském letišti

„Skrčili jsme se za přepážku, ale já jsem se postavil a sledoval ho. Nastaly dvě exploze v rychlém sledu. To už nestřílel. Otočil se a vydal se naším směrem. Měl v kapse zbraň. Nervózně se rozhlížel kolem, jestli po něm někdo nepůjde, a pak sjel dolů po eskalátoru. Zaslechli jsme novou střelbu a další výbuch. Pak byl konec,“ vylíčil Roos.

Také Jihoafričanka Judy Favishová útoky přežila schovaná za přepážkou. Vylíčila, že množství lidí se ukrylo v kavárně v nejnižším patře. Až po hodině bylo potvrzeno, že útok skončil a oni mohou odejít.

Cestující Laurence Cameron popsal CNN, co viděl, když vystoupil z letadla: „Dav křičících lidí. Padali přes sebe. Každý běžel zpátky do budovy. Pak lidé utíkali na opačnou stranu. Vypadalo to, že nikdo neví, co se děje.“

Foto: Mapy.cz

„Útok byl spáchán tam, kde si normálně berete taxi. Na zemi byly krvavé skvrny,“ dodal ve chvíli, kdy nevěděl, že atentátníci útočili na třech místech.

„Všichni prchali pryč. Všude byla krev a části lidských těl. Ve dveřích byly díry od kulek,“ vylíčila Němka jménem Duygu pro agenturu AFP.

Adam Keally popsal zmatek při útoku: „Lidi stříleli z jedné strany a my jsme běželi na druhou, a pak explodovaly nálože a lidi začali utíkat na druhou stranu, kde byla další střelba.“ Vylíčil i to, jak po útoku vypadali cestující: „Byli pořezaní, byli těžce zranění. Jeden kluk měl v zádech díry od střepin granátu nebo od skla.“

„Byla tam mohutná exploze, mimořádně hlasitá,“ řekl televizi ABC Ali Teki, který čekal v příletové hale na hosta. „Střecha spadla. Uvnitř letiště to bylo hrozné, škody jsou velké.“

Další svědek Otfah Muhammad Abdulláh byl na letišti se svou sestrou: „Někdo přiběhl a vystřelil po nás. Moje sestra se dala na útěk. Nevím, kudy utíkala, já jsem spadl na zem a ležel tam až do konce. Sestru nemohu najít.“

Podle reportéra BBC Marka Lowena, který byl na letišti, tam v té době čekalo na odlet asi 3000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám