Hlavní obsah

Teroristé z Burgasu cestovali i přes Prahu, tvrdí bulharští vyšetřovatelé

Aktualizováno

Osoby podezřelé z účasti na loňském bombovém útoku na autobus s izraelskými turisty v bulharském Burgasu přicestovaly do Bulharska přes Varšavu, Prahu a Rumunsko. Uvedla to agentura AP s odkazem na informace bulharského ministerstvo vnitra. Vyšetřovatelé podle dřívějších prohlášení znají totožnost dvou podezřelých osob, identita samotného atentátníka ale zůstává neznámá.

Foto: Reuters

V autobuse zemřelo pět izraelských turistů, řidič a atentátník.

Článek

Čeští policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v této věci na žádost zahraničních partnerů spolupracovali. Poté, co prověřili některé informace, jim výsledky své práce poskytli, řekl v neděli mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert uvedl, že tento případ "včetně cest jeho aktérů" není civilní kontrarozvědce neznámý. Rovněž BIS byla podle něj v kontaktu se zahraničními partnery, což je ale prý při záležitostech s mezinárodním přesahem obvyklé. Stejně jako Hanták podrobnosti neuvedl.

"Vyšetřování vstupuje do nové fáze: sbírání přímých důkazů proti pachatelům útoku," uvedl Kalin Georgiev z bulharského ministerstva vnitra. Podle něj vyšetřovatelé zjistili, že podezřelí přicestovali z Varšavy přes Prahu a Rumunsko. Z vyjádření v bulharských médiích ale nevyplývá, zda v české metropoli pobývali, nebo využili letiště jen k přestupu. "Nějaký čas strávili u moře a tou samou trasou se po útoku stáhli," dodal.

Mluvčí české civilní kontrarozvědky Šubert řekl, že konkrétní informace nebude potvrzovat ani vyvracet, protože prověřování ještě neskončilo. Obecně lze prý říct tolik, že pokud je Praha pro někoho tranzitním místem a tento člověk není na mezinárodním seznamu teroristů nebo hledaných lidí a pokud české bezpečnostní složky nemají od zahraničních partnerů upozornění, tak "nelze preventivně zasáhnout".

Podezřelí jsou údajně z Libanonu

Bulharské úřady se již obrátily se žádostí o spolupráci při vyšetřování na několik zemí. Oslovily například Kanadu, Austrálii, Izrael a Libanon. Právě v Libanonu podezřelá dvojice údajně žije. Tiskárna, v níž byly vytištěny falešné doklady autobusovému atentátníkovi a jeho dvěma společníkům, se podle Georgieva nachází v Bejrútu.

Bulharský ministr vnitra Cvetan Cvetanov počátkem týdne obvinil z účasti na atentátu libanonské radikální hnutí Hizballáh. Dva podezřelí podle něj byli členy vojenského křídla organizace a měli kanadský a australský pas. Írán, který Hizballáh podporuje, podíl na útoku odmítl. Hizballáh přímo na obvinění ze Sofie nezareagoval.

Při červencovém atentátu na letišti v Burgasu zahynulo pět izraelských turistů, jejich bulharský řidič a také atentátník, označovaný dosud za sebevraha. Podle vyšetřovatelů je ale možná také verze, že útočník udělal chybu a bombu odpálil dříve a na sebevraždu nepomýšlel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám