Hlavní obsah

Terorista Labsí požádal na Slovensku o azyl

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Alžířan Mustafa Labsí (37), který je zadržovaný v bratislavském Justičním paláci pro podezření z napojení na teroristickou síť al-Kajda, požádal na Slovensku o azyl. Deníku Nový čas to potvrdil Peter Kresák z Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR). Proces vydávání Labsího do Alžírska, kde byl údajně odsouzen na doživotí, se tak zastavil.

Článek

"Pokud by mu udělili na Slovensku azyl, jeho vydání do Alžírska by bylo nepřípustné," upozornil Labsího právní zástupce Milan Menyhart. 

UNHCR upozornil, že případné vydání Labsího po udělení azylu nepřichází v úvahu, protože by to bylo v rozporu s mezinárodními závazky Slovenska.

Slovenský ministr spravedlnosti Štefan Harabin v této souvislosti upozornil, že je nutné upravit zákon o poskytování azylu. "Dnes je totiž možné bez uvedení nových důvodů neustále opakovat azylovou proceduru a úmyslně oddalovat vydávání. Takovýto stav je v rámci Evropské unie nepřípustný," konstatoval ministr.

Labsího věznila už Velká Británie a Francie

Slovenská policie zadržela Labsího na základě mezinárodního zatykače loni v dubnu. Labsí je údajně členem alžírské teroristické skupiny islámských radikálů GSPC napojené na al-Kajdá. Po nelegálním vstupu na slovenské území byl Labsí umístěn v uprchlickém táboře ve městě Medveďovo. Na Slovensku má mít Labsí manželku a syna, kteří mají slovenské občanství.

V minulosti seděl za přípravu teroristických útoků ve vězení ve Velké Británii a ve Francii. Měl údajně cvičit teroristy, kteří v roce 2001 zaútočili na New York. Na Slovensku se pak údajně kontaktoval s Rabahem Kadrim, zatčeného v roce 2002 britskou policií okamžitě po příletu z Bratislavy do Londýna.

Reklama

Související články

Na Slovensku vězní teroristu z al-Kajdy

V bratislavském Justičním paláci vězní 37letého Alžírana Mustafu Labsího, který absolvoval výcvik v Afghánistánu a má kontakty na teroristickou síť al-Kajda....

Alžír požádal Slovensko o vydání teroristy

Alžír požádal Slovensko o vydání mezinárodně hledaného teroristy Mustafu Labsiho (37), který je zadržovaný ve vězení v bratislavském Justičním paláci. Labsi...

Výběr článků

Načítám