Hlavní obsah

Terorismus, burkiny, migrace. Favorité na francouzského prezidenta se střetli v televizní debatě

Paříž

Pět hlavních kandidátů na francouzského prezidenta se v pondělí večer střetlo v debatě televize FT1. Všichni tvrdili, že s nimi v čele země přijde změna. Debatovali o ekonomice, terorismu, migraci i zákazu muslimských burkin. Podle průzkum vzešel z debaty nejlépe centrista Emmanuel Macron a nejhůře socialista Benoît Hamon. Debata potvrdila, že největší šanci na zvolení má Macron a Marine Le Penová z protiimigrantské a antiunijní Národní fronty.

Foto: ČTK/AP

Francouzští prezidentští kandidáti s nejvyššími preferencemi. Zleva: konzervativec François Fillon, centrista Emmanuel Macron, radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon, krajně pravicová Marine Le Penová a socialista Benoît Hamon.

Článek

Zatímco Hamon slíbil, že bude prezidentem nezávislým na velkokapitálu, tak kandidát pravice François Fillon, který byl favoritem průzkumů, dokud ho nesrazily aféry s nekalým financováním, prohlásil, že Francii ochrání před nepředvídatelným prezidentem USA Donaldem Trumpem. Současně kritizoval přijímání uprchlíků v té podobě, v jaké ho před dvěma lety hájila německá kancléřka Angela Merkelová.

Vůči té se vymezila i Le Penová, která Francouzům slíbila 40 000 nových pracovních míst a s Macronem se dostala do křížku kvůli plaveckému oděvu muslimských žen, tzv. burkinám.

Le Penová v té souvislosti řekla, že multikulturalismus musí skončit. Macron upozornil, že chce ze všech muslimů ve Francii udělat nepřátele.

Rozhodne druhé kolo

Macron podle průzkumu agentury Elabe vyšel z debaty nejlépe. Vystoupení potvrdilo, že největší šance na zvolení má právě on a Le Penová. Průzkumy ukazují, že Le Penová má pro první kolo volby mírný náskok. V druhém kole má ale podle anket větší šanci na zvolení Macron.

První kolo volby se uskuteční 23. dubna a v pravděpodobném případě, že žádný z kandidátů nezíská přes polovinu hlasů, bude druhé kolo následovat 7. května. O přízeň voličů se uchází celkem 11 kandidátů.

Anketa

Kdo by se měl stát příštím francouzským prezidentem?
Emmanuel Macron
11,7 %
Marine Le Penová
85,1 %
François Fillon
1,4 %
Benoît Hamon
0,4 %
Jean-Luc Mélenchon
0,7 %
Někdo jiný
0,7 %
Celkem hlasovalo 3884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám