Hlavní obsah

Téměř polovina Francouzů je proti karikaturám Mohameda

Paříž

Bezmála polovina Francouzů si navzdory soucitu se zavražděnými novináři ze satirického magazínu Charlie Hebdo nemyslí, že by se měly tisknout karikatury proroka Mohameda. Polovina z nich si také myslí, že by na internetu měla být omezena svoboda slova. Vyplynulo to z ankety agentury Ifop pro nedělník Journal du Dimanche.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Karikaturista Luz s novým číslem satirického časopisu Charlie Hebdo

Článek

Dvojice útočníků zabila kvůli karikaturám proroka deset pracovníků Charlie Hebdo. Proti zobrazování a zneuctění Mohameda protestovaly muslimské komunity už dříve a také nejnovější karikatury vyvolaly demonstrace v mnoha muslimských zemích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle 42 procent dotázaných Francouzů by se měly tyto protesty vzít v potaz a další karikatury by se tisknout neměly. Proti tomu 57 procent respondentů se domnívá, že by se nespokojené reakce měly ignorovat a žádná omezení by se zavádět neměla. Zbývající procento oslovených je bez jasného názoru.

Ještě více lidí je pro omezení svobody slova na internetu, vyslovilo se pro něj 49 procent oslovených, zatímco 50 procent by svobodu slova neomezovalo a jedno procento dotázaných uvedlo, že neví.

Výzkum byl prováděn mezi tisícovkou dospělých. Podle Ifop byly obecně ženy a lidé mladší 35 let citlivější k obavám muslimů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám