Hlavní obsah

Téměř pětina mladých Slováků inklinuje ke krajní pravici, podpořila by Kotlebu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nejpopulárnější stranou mezi Slováky od 18 do 29 let je krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Podle průzkumu agentury Focus by LSNS získala v této kategorii téměř 19 procent voličů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marian Kotleba

Článek

Až polovina voličů LSNS je mladších 36 let.

Strana Za lidi založená bývalým prezidentem Andrejem Kiskou by mezi mladými získala 12,8 procenta a koalice Progresivní Slovensko/Spolu 11,9 procenta. Podobně je na tom hnutí Jsme rodina se ziskem 11,8 procenta a necelých devět procent hlasů by získalo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Nejsilnější vládní stranu Směr – sociální demokracie by volilo jen 9,4 procenta a opoziční stranu Svoboda a solidarita 6,9 procenta mladých Slováků. U této kategorie voličů zcela propadly dvě vládní strany Slovenská národní strana (2,5 %) a Most-Híd (2,4 %).

Orientace na Východ

Focus uskutečnil průzkum na přelomu října a listopadu. Průzkum ukázal, že mladí voliči LSNS jsou lidé, kteří necítí přínosy změny režimu v roce 1989 a jsou přesvědčeni, že ze Západu nepřišlo nic dobrého, proto je potřeba se orientovat na Východ.

Mladí voliči LSNS si nemyslí, že demokracie je pro Slovensko tím nejlepším politickým systémem, a volby považují za plýtvání časem a penězi.

Další Kočnerova nahrávka: Když nebudu mít svatý klid, nebudeš premiérem, říkal prý Ficovi

Evropa

Rada mládeže Slovenska, která si zmíněný průzkum objednala, konstatovala, že LSNS se již stala mainstreamovou stranou.

„Už neplatí, že by to byla převážně strana mladých mužů z Banskobystrického kraje. Stále však platí, že strana oslovuje voliče s nižším vzděláním než vysokoškolským. Jinak oslovuje mladé voliče z celého spektra, co se týče pohlaví, krajů, příjmové kategorie i velikosti měst,“ uvedla rada v tiskovém prohlášení.

Strany Za lidi a Progresivní Slovensko/Spolu volí často prvovoliči pocházející z Bratislavského kraje. „Jedná se o angažované mladé lidi, kteří chodí k volbám a kteří se domnívají, že sametová revoluce měla pozitivní vliv na vývoj Slovenska,“ konstatovala rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám