Hlavní obsah

Tělocvikář z hořícího autobusu vynášel školáky, jeho vlastní děti v něm uhořely

– Verona
Právo, Ivan Vilček

Učitel tělocviku se po nehodě maďarského autobusu u italské Verony zachoval jako hrdina. Po tragédii, při níž zahynulo šestnáct lidí, se opakovaně vracel do hořícího autobusu a zachraňoval studenty. Sám přitom utrpěl popáleniny na 65 procentech těla a jeho stav je vážný. Vlastní děti se učiteli zachránit nepodařilo. Dcera a syn zemřeli.

Foto: Profimedia.cz

Ohořelý maďarský autobus

Článek

Maďarský autobus narazil v noci na sobotu na dálnici nedaleko Verony do pilíře nadjezdu a začal hořet. Tělocvikář se dostal ven, ale nezaváhal a opakovaně se vracel pro své studenty. V autobusu byli i jeho syn a dcera. „Život svým vlastním dětem nedokázal zachránit. Při havárii obě zemřely,“ uvedl server borsonline.hu.

Studenti budapešťského gymnázia se vraceli z lyžařského zájezdu ve Francii. Kromě studentů ve věku 14 až 18 let byli v autobusu také učitelé a rodiče. V době nehody tam bylo 43 studentů, 11 pedagogů a rodičů a dva řidiči. Při havárii zemřelo 11 studentů a pět dospělých.

Pasažéři v přední části 

Havárii přežili především lidé sedící v zadní části autobusu, protože přední část se vzňala okamžitě po nárazu. Většina lidí sedících v zadní části rozbila okna a vyskočila ven. Server index.hu napsal, že u vraku autobusu bylo nalezeno tělo studenta, který i po smrti svíral v ruce červené kladívko potřebné k rozbití oken.

„Viděl jsem, že přední část autobusu začala hořet. Rychle jsme rozbili okno a vyskočili ven,“ líčil dramatickou situaci jeden ze studentů.

Obtížná identifikace

Identifikace obětí může trvat delší dobu, protože těla jsou zcela spálená. Italské úřady odebraly vzorky DNA rodičů a příbuzných, kteří přicestovali do Verony. „Tento proces bude zdlouhavý,“ informoval šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Vláda premiéra Viktora Orbána vyhlásila na pondělí 23. ledna den národního smutku za oběti havárie. Orbán na sociální síti napsal, že ho tragédie šokovala. Obyvatelé Budapešti zapalovali po celý víkend svíčky před budovou gymnázia.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Lidé před budovou gymnázia zapalují svíčky

Razie u dopravce

Maďarská policie v neděli podnikla razii ve firmě, která autobus provozovala, a zadržela dokumenty o technickém stavu autobusu. „Má rovněž dokumenty týkající se zdravotního stavu obou řidičů,“ uvedla policie na své webové stránce.

Tibor Czakó, šéf dopravní firmy, která autobus provozovala, přislíbil maximální ochotu spolupracovat s maďarskými a italskými úřady. „Autobus značky Setra 317 GT-HD byl v dobrém technickém stavu,“ tvrdí Czakó.

Reklama

Výběr článků

Načítám