Hlavní obsah

Szydlová v čele polské vlády končí, nahradí ji šéf financí Morawiecki

– Varšava • Aktualizováno

Beata Szydlová v čele polské vlády končí, novým premiérem se stane dosavadní vicepremiér a ministr financí Mateusz Morawiecki. Uvedla to mluvčí vládní strany Právo a spravedlnost, jejíž politické špičky a následně i poslanecký klub se ve čtvrtek sešly ve Varšavě, aby projednaly změny ve vládě. Szydlová má podle dosud nepotvrzených informací médií zůstat ve vládě jako její místopředsedkyně.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Dosluhující polská premiérka Beata Szydlová

Článek

„Paní premiérka podala demisi, kterou politický výbor přijal,” řekla mluvčí Beata Mazureková. Dodala, že podle špiček PiS má Szydlová nadále plnit „důležitou funkci ve vládě”. Na premiéra výbor navrhl Morawieckého.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Dosavadní ministr financí Mateusz Morawiecki

Rekonstrukci kabinetu podle televize TVN 24 vysvětlila tím, že mezinárodní a domácí situace stavějí „trošku jiné výzvy”, což vyžaduje „změny nejen ministrů, ale i vedení vlády”.

Szydlová ve čtvrtek paradoxně ustála hlasování o důvěře, které vyvolali poslanci menšinové opozice. V obou komorách parlamentu má PiS vedená Jaroslawem Kaczynským spolehlivou většinu.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Beata Szydlová s hybatelem dění na politické scéně Jaroslawem Kaczynským.

Podle televize by Morawiecki mohl být pověřen funkcí v pátek, aby nová vláda byla jmenována příští týden v úterý. Další změny ve vládě se mají podle serveru Onet.pl odehrát až příští měsíc.

Před sídlem parlamentu a před centrálou PiS demonstrovalo několik stovek přívrženců opozice, kteří se domáhali zachování nezávislosti soudů a skandovali hesla typu "Chceme právo a spravedlnost!" Podle listu Gazeta Wyborcza došlo k potyčkám s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám