Hlavní obsah

Syrský chlapec ve slovenské ubytovně pro uprchlíky spadl ze 4. podlaží, těžce se zranil

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

V ubytovně pro azylanty ve slovenské obci Gabčíkovo se ve čtvrtek při hře s ostatními dětmi migrantů vážně zranil desetiletý syrský chlapec. Při pádu ze zábradlí utrpěl poranění hlavy a ztrácel vědomí. Záchranářům se ale podařilo jeho stav stabilizovat. Nyní je v péči traumatologů bratislavské nemocnice.

Desetiletý Syřan spadl v Gabčíkově ze 4. podlažíVideo: TV Markíza

 
Článek

Jeden z migrantů si štábu televize Markíza stěžoval, že sanitka přijela pozdě. „Nevěděli jsme, co máme dělat. Sanitka přijela až po půl hodině,“ tvrdil.

Mluvčí záchranářů Boris Chmel nicméně kritiku odmítl. Řekl, že sanitka dorazila za 16 minut, co je standardní čas.

„Na místo okamžitě vyrazila sanitka z Dunajské Stredy. Záchranáři pracovali za ztížených podmínek za asistence policie. Někteří lidé se dokonce pokusili dostat do sanitky,“ dodal mluvčí.

Letecký transport do Bratislavy

Chlapec se zranil na chodbě ubytovny. Podle Markízy se klouzal po zábradlí a přepadl přes něj mezi třetím a čtvrtým podlažím.

Jelikož omdléval, bylo rozhodnuto o jeho transportu vrtulníkem z nemocnice v Dunajské Stredě na specializované oddělení do Bratislavy.

Migranti se na Slovensku nudí

Kapacita ubytovny v obci Gabčíkovo je využita téměř na sto procent, v současnosti tam přebývá téměř 500 migrantů. Na Slovensko se dostali po dohodě s Rakouskem.

Jedná se o lidi, kteří požádali o azyl v Rakousku, ale sousední země už nemá kapacity na umístění dalších žadatelů. V Gabčíkovu proto čekají na vyřízení svého azylového procesu.

Čekání už je ale běžencům dlouhé. Stěžují si, že jsou v Gabčíkovu izolováni, nemají internet ani noviny a nevědí, co se ve světě děje.

„Chybějí nám informace a nemáme co dělat. Hrajeme karty, chodíme na kurzy, ale chybí nám kontakt s okolním světem,“ postěžoval si televizi Markíza žadatel o azyl, který se představil jako Mohammed.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám