Hlavní obsah

Syrského raketového experta zlikvidoval Mosad, píše NYT

Za sobotním atentátem na jednoho z hlavních výzkumníků v oblasti syrského raketového programu stojí Mosad. S odvoláním na zdroje z nejmenované blízkovýchodní tajné služby to napsal deník The New York Times. Azíz Azbar a jeho řidič přišli o život při výbuchu Azbarova auta v sobotu večer v provincii Hamá.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Azbar pracoval na vývoji raket Tišrín, které mají dolet 200 kilometrů a mají být schopny s mimořádnou přesností zasáhnout izraelská města.

Židovský stát smrt oficiálně nekomentoval. Izraelský ministr pro vnitřní bezpečnost Gilad Erdan se nicméně nechal slyšet, že ji považuje za dobrou věc.

Schválit atentát Mosadu na cizím území může dle izraelského práva premiér a nepotřebuje k tomu souhlas nikoho dalšího.

Již čtvrtý podobný atentát

Kromě vývoje přesných raket se Azbar podílel na chemickém programu syrské armády a také na výrobě pevného raketového paliva.

Podle zmiňovaného zdroje The New York Times se jedná již o čtvrtý atentát Mosadu na zbraňového specialistu na cizím území za poslední tři roky. V dubnu střelci v Malajsii zabili specialistu na rakety palestinské radikální skupiny Hamás, v roce 2016 byl v Tunisku zabit odborník na bezpilotní letadla Hamásu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám