Hlavní obsah

Symbol smíření s Arménií čeká v Turecku demolice

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

V tureckém Karsu nedaleko hranic s Arménií začala demolice sousoší, jehož vztyčení si tamní úřady před pár lety objednaly jako symbol usmíření mezi oběma národy, uvedla v úterý BBC. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan 30 metrů vysokou plastiku popsal jako nestvůru.

Článek

Obří sousoší na kopci nad Karsem, nazvané Socha lidskosti, znázorňuje dvě lidské postavy, jak stojí čelem k sobě. Jedna z nich měla napřahovat k druhé ruku. Plastika nebyla dokončena, chyběla právě ona ruka.

Důvodem toho byla sílící kritika vůči objektu, který si před třemi lety objednaly místní úřady s tím, že sousoší má symbolizovat konec několik desetiletí trvajícího nepřátelství a podezřívání. Letos v lednu získal tábor kritiků významného spojence – předsedu vlády. Když Kars navštívil v lednu, prohlásil Recep Tayyip Erdogan, že sousoší je nestvůrné a urážkou svatyně z 11. století, která stojí opodál. Podle kritiků se chtěl zalíbit místním nacionalistům před červnovými volbami.

V Karsu kdysi žila početná arménská menšina, která byla vyhubena v roce 1915 v rámci masového vraždění Arménů, jež mnozí historici označují za genocidu. Tento termín Turecko odmítá s tím, že zvěrstev se během 1. světové války dopouštěly obě strany. V roce 2009 se obě země dohodly na normalizaci vztahů.

„Je mi to opravdu líto, líto za celé Turecko,“ řekl tvůrce sousoší v Karsu, známý turecký umělec Mehmet Aksoy. „Mohou ji (plastiku) zničit, my ji znovu postavíme,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám