Hlavní obsah

Švýcaři po desítkách let vypátrali původ mumie, jde o příbuznou Borise Johnsona

– Basilej/Londýn

Švýcarským vědcům se podařilo objasnit desítky let trvající záhadu. Zjistili identitu mumie, která byla nalezena při rekonstrukcích kostela v Basileji v roce 1975. Jedná se o příbuznou současného britského ministra Borise Johnsona. Ve čtvrtek o tom informovala stanice BBC.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský ministr zahraničí Boris Johnson

Článek

Konkrétně jde o Johnsonovu pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pramatku. To znamená, že šéfa diplomacie Jejího veličenstva dělí od basilejské mumie sedm generací.

Když mumii v roce 1975 před oltářem v kostele Barfüsser našli, bylo okamžitě jasné, že ostatky patřily někomu zámožnému. Žena za svého života viditelně netrpěla hlady a byla kvalitně oblečena.

Náhrobek u rakve chyběl, testy dřevěných rakve ale napověděly, že byla žena pochována v 16. století.

Při pátrání po původu mumie obestřené tajemstvím se v těle našlo velké množství rtuti. To mohlo naznačovat, že byla žena otrávena, ale možná také, že se nakazila syfilidou. V její době se totiž rtuť k „léčbě“ používala. Rtuť také pravděpodobně přispěla k zachování těla.

Basilej byla v 16. a 17. století bohatým obchodním městem a v kostele Barfüsser či jeho okolí byli pochováváni příslušníci vysoce postavených rodin. V roce 2017 byly objeveny archívy, v nichž bylo zaznamenáno, že byla mumie již jednou objevena, a to v roce 1874.

Ukázalo se také, že patřila k rodině Bischoffových. Tyto informace spolu s testy DNA potvrdily, že se nemůže jednat o ostatky nikoho jiného, než Anny Cathariny Bischoffové, pokrevní příbuzné britského ministra zahraničí Borise Johnsona.

Reklama

Výběr článků

Načítám