Hlavní obsah

Svoboda Evropy je také zásluhou Čechů a Slováků, řekl německý prezident

Berlín

Češi, Slováci, Poláci a Maďaři se podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v roce 1989 chopili svobody a skoncovali s rozdělením evropského kontinentu. Svoboda Evropy je jejich zásluhou, řekl v sobotu Steinmeier v Berlíně v projevu k prezidentům zemí visegrádské čtyřky (V4), kteří si společně připomínají 30. výročí pádu Berlínské zdi.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Prezidenti zemí V4 a německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier (v popředí) zasunují růže do spáry památníku Berlínské zdi.

Článek

„Dlouhý a vytrvalý boj za svobodu a nezávislost ve vašich zemích, zemích ve středu Evropy, patří k historickým předpokladům tohoto 9. listopadu před 30 lety,” uvedl Steinmeier.

Třiašedesátiletý politik ocenil i podporu Washingtonu a odvážná rozhodnutí sovětského vůdce Michaila Gorbačova, bez nichž by se tehdejší události neuskutečnily tak šťastně a nenásilně.

Německo slaví 30. výročí pádu Berlínské zdi, účastnil se i Zeman

Evropa

„Ale pravda také je: Maďaři, Poláci, Češi a Slováci se chopili svobody. Chopili se svobody pro Evropu a skoncovali s rozdělením kontinentu. Svoboda Evropy je jejich zásluhou,” zdůraznil německý prezident.

Merkelová citovala Havla

Německá kancléřka Angela Merkelová v projevu citovala někdejšího disidenta a pozdějšího československého prezidenta Václava Havla a jeho přínos k tehdejším událostem.

Vzpomněla na oběti komunistického režimu a zdůraznila, že demokracii a právní stát nelze brát jako samozřejmost. Odpovědností Evropy je hodnoty svobody bránit, řekla.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová během ceremonie

Merkelová vyzvala ke vzpomínce na lidi, kteří byli zabiti či zatčeni při snaze o útěk z tehdejší Německé demokratické republiky (NDR). Zdůraznila, že lidé byli za minulého režimu sledováni, zatýkáni a jejich „naděje pochovány, protože se nechtěli vzdát své vůle v totalitním státě”.

Kancléřka připomněla, že na 9. listopadu připadá i výročí takzvané křišťálové noci, tedy protižidovského pogromu, který se odehrál v roce 1938 v nacistickém Německu, Rakousku a v Sudetech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám