Hlavní obsah

Svlékání do naha, bití a vyhrožování znásilněním. Lukašenkův režim si vynucuje poslušnost

Minsk

Brutální bití, vyhrožování znásilněním a ponižování zažívali všichni, kteří byli v posledních čtyřech dnech v Bělorusku zatčeni během protestů proti falšování volebních výsledků. Bezpečnostní složky při zásazích nedělaly rozdíl mezi muži, ženami, mladými, starými, mezi aktivními účastníky protestu či náhodnými kolemjdoucími.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jedna ze zadržených, která byla v pátek ráno propuštěna.

Článek

„Propuštění vězni nám řekli, že se věznice proměnily v mučírny, kde musí protestující ležet na zemi v hlíně, zatímco je policisté kopou a mlátí obušky,“ řekla Marie Struthersová, ředitelka organizace Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii. Její slova potvrzuje na webu Tut.by výpověď mladé dívky, která byla v pátek ráno propuštěna z věznice v Minsku.

„Bilo mě deset omonovců (příslušníků speciálních zásahových sil OMON). Stále mě bili, ponižovali, vyhrožovali smrtí, stáhli mi kalhoty a řekli, že se na mně vystřídají,“ popsala a pokračovala: „Zacházeli se mnou jako se zvířetem... Hrozili, že dostanu deset let. Proč? Že jsem prý teroristka. Vůbec nic z toho, co říkali, jsem přitom neudělala.“

Surové bití popisují i další ženy. Jedna z nich portálu Tut.by řekla, že v celách se čtyřmi postelemi bylo 35 žen. „Mlátili se strašnou brutalitou. Všude byla krev,“ uvedla. Na internetu se množí fotografie i videa dokumentující tvrdé zacházení se zadrženými.

Režim Alexandra Lukašenka se pokouší situaci zklidnit, proto přislíbil, že všichni zatčení při protestech budou propuštěni. Zatím se dostala na svobodu asi tisícovka lidí. Podle odhadů bylo ale zadrženo na sedm tisíc lidí. Zda a kdy budou propuštěni, zatím není jasné. Většina lidí, kteří opouštěli vězení, byli vyčerpaní, vystrašení a nervózní, píše server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministr se omluvil za zatýkání kolemjdoucích

Ministr vnitra Jurij Karajev se také omluvil za to, že během policejních operací byli zraněni náhodní kolemjdoucí, kteří se demonstrací nezúčastnili.

Volby podle volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská však výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno.

Reklama

Související články

Běloruské továrny stávkují

Zaměstnanci v několika běloruských továrnách vstoupili do stávky. Informovaly o tom ruský server Novaja gazeta, běloruský zpravodajský web Tut.by a polská...

Výběr článků

Načítám