Hlavní obsah

Švédskem otřásá verze skandálu Watergate

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Deset dní před napjatě očekávanými volbami do stockholmského parlamentu Švédskem otřásá politický skandál. Per Jodenius (24), člen opoziční Liberální strany přiznal, že loni v listopadu jako hacker pronikl do interní komunikační sítě vládních sociálních demokratů. Zmocnil se v ní nejen podrobných informací o volební strategii svého protivníka, ale také plánů ochranky premiéra Görana Perssona a některých ministrů.

Článek

Tvrdí, že od nejmenovaného člena mládežnické organizace soc. dem. získal důvěrný vstupní kód, který má jenom 26 členů vládní strany. Tisk však toto tvrzení považuje jen za kouřovou clonu nebo za obyčejnou lež.

Rozhodující zlom přišel v polovině minulého týdne, kdy se jeden novinář ekonomického listu Dagens Industri dozvěděl, že někdo z mladých liberálů stokrát po sobě vnikl do sítě soc. dem., a o informaci se podělil se čtenáři.

Persson: jsem zhnusen

Liberální strana hackera, jenž v roce 2004 neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu, ihned odvolala z funkce. "Veřejně se premiérovi omlouvám. O případu jsem se dozvěděl až v neděli večer. Bereme to velmi vážně a je nám to moc líto," uvedl předseda liberálů Lars Leijonbörg.

Persson neskrýval rozhořčení: "Když přešel šok, dostavil se vztek. Jsem zhnusen," řekl a připomněl případ, kdy mu zloději ukradli klíč od domu. MInistr spravedlnosti Thomas Bodström šel ještě dál: "Pravice možná vyhraje volby, protože se neštítila zločinu." Technici soc. dem. se pokoušejí zjistit, kdo a jak často se do systému naboural. Jen od ledna do března to bylo 78krát.

Jodenius tvrdí, že si od března dal pokoj, protože ho sužovaly výčitky svědomí. Poslední ilegální vstup však zaznamenali minulý týden, takže prokuratura vyslýchá další liberály. Průzkumy veřejného mínění věští, jak se stalo v Evropě poslední dobou tradicí, mimořádně těsný výsledek voleb. Poslední z nich připisuje opozičnímu pravicovému bloku konzervativců, křesťanských demokratů, liberálů a strany Centrum 48,2 procenta a levicovému uskupení soc. dem., zelených a Levicové straně 47,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám