Hlavní obsah

Švédská zaslepenost přiživuje gangy

Právo, Vladimír Plesník

Úděsný nález, který učinili druhou listopadovou středu při ranním kondičním běhu Magdalena a Sven, jim nadlouho uvízne v paměti. V lese u předměstí švédského Göteborgu, kde jste před pár lety mohli ztratit peněženku a za týden se pro ni vrátit, ležel pod smrkovým chvojím mladík. Tři výstřely do týla ukončily jeho život.

Foto: Profimedia.cz

Ve Švédsku se nyní potýkají s následky přílivu uprchlíků v minulých letech. Na snímku uprchlíci cestující do Švédska z Rakouska v roce 2015.

Článek

Kriminalisté, kteří dorazili na místo činu, měli jasno. Drogového dealera, pěšáka z ulice původem z Iráku, neminula poprava – buď od konkurenčního gangu pro výstrahu, nebo od jeho za neposlušnost. „Naštěstí úplně stranou, střelba nikoho neohrozila,“ chválil si „ohleduplnost“ zločineckého klanu jeden z inspektorů z oddělení vražd.

Gangy se dívají na bílé Švédy jako na jiný klan, který je shodou okolností u moci
inspektor policie

Před pěti lety vítalo Švédsko mohutnou vlnu migrantů doslova s otevřenou náručí a patřilo ke státům, které jich přijaly vůbec nejvíc. V roce 2019 zaznamenali v kdysi poklidných městech v zemi tří korunek 257 pumových útoků a více než 300 přestřelek, za nimiž stojí zločinecké klany ze Středního východu, severní Afriky a Balkánu.

Kocour není doma přes třicet let

Situace došla tak daleko, že letos v srpnu rozmístila Ali Chánova rodina, jeden z gangů v severovýchodním Göteborgu nechvalně proslulý brutalitou, na ulicích zátarasy. Chtěli si posvítit na mafiány, s nimiž soupeří, a to doslova. Gangsteři bez ostychu zastavovali všechny automobily a svítili baterkami řidičům do obličeje.

Policisté bariéry odstranili a vzali do vazby dvacet lidí. Nic nevystihuje výmluvněji švédský změkčilý přístup k přistěhovaleckým zločineckým strukturám než to, co následovalo. Zatčené do jednoho propustili – státní žalobci dospěli k závěru, že v ničem neporušili zákon, dokonce ani v omezování osobní svobody.

Už žádné migranty. Švédsko mění azylovou politiku

Evropa

„Ali Chánova rodina zahrnuje asi čtyřicet mužů starších 15 let, z nichž 30 má policejní záznam,“ říká v listě The Daily Mail policista Ulf Merlander (44). V jejich repertoáru nechybějí vraždy, vydírání, znásilnění, vyhrožování, obchod s narkotiky a nelegální držení zbraní.

Hašim Ali Chán (63), hlava rodiny, se dostal do Švédska v roce 1984 s první velkou přistěhovaleckou vlnou jako uprchlík z libanonské občanské války a začal žít v Angeredu, tehdy tichém a naprosto bezpečném předměstí Göteborgu, kde lidé domovy a auta nezamykali.

Dvojice mladíků ve Švédsku na hřbitově celou noc mlátila a zneužívala dva chlapce

Evropa

Inspektor Ulf Böstrom (63), šéf göteborské jednotky pro začlenění cizinců, slouží u policie už 42 let. „Řešíme problémy, které jsme sami v osmdesátých letech vytvořili. Tehdy se prosadil názor, že policejní hlídky nemají v ulicích co dělat. Okamžitě je nahradily gangy přistěhovalců. Když není kocour doma, mají myši pré. Ve Švédsku kocour není doma více než třicet let. A politici jsou slepí či zaslepení,“ posteskne si zkušený policista.

Smír se dojednal u policejní stanice

„Jenom v Göteborgu žije 184 národností. Gangy se dívají na bílé Švédy jako na jiný klan, který je shodou okolností alespoň oficiálně u moci. Záměr na začlenění migrantů prokazatelně selhal. Na švédské půdě se už narodila do zločineckého prostředí generace mladých mužů, kteří se považují za nedotknutelné. S něčím, jako je stát, si hlavu nelámou,“ podotýká.

Mladíka ve Švédsku soudí za brutální vraždu 17leté přítelkyně. Její hlavu měl v kufru

Zahraniční

Válku mezi Ali Chánovou rodinou a konkurenčním gangem z předměstí Backa, kvůli níž stály v Göteborgu v ulicích zátarasy, ukončila schůzka jejich představitelů v pětihvězdičkovém hotelu Clarion Post jen půl kilometru od hlavní policejní stanice ve městě. Imigrantští zločinci z předměstí se v zájmu klidu zbraní rozhodli zaplatit za smrt jednoho z Ali Chánovy rodiny významnou finanční náhradu.

Jediné, co švédské úřady podnikly, bylo, že jednoho z Ali Chánových mladistvých vnuků, který se drzého jednání v okázalém luxusu zúčastnil, předaly kvůli držení zbraní a drog do péče státu, který ho bude na své náklady živit. Zodpovědní lidé jistě udělají všechno pro to, aby si nestěžoval, že má v televizi málo zábavných programů.

Jediný měsíc za tři roky bez oběti
V uplynulých třech letech nastal jediný měsíc, kdy zločinci z řad přistěhovalců nikoho nezabili.
Od začátku roku do poloviny listopadu ve válkách gangů zemřelo 47 lidí.
Za celý loňský rok jich bylo 42.
Podle sociologa Görana Adamsona 58 procent trestných činů spáchali v roce 2018 migranti.
Evropská studie z roku 2018 potvrdila, že riziko smrti střelnou zbraní u mužů ve věku 15 až 29 let je ve Švédsku desetkrát větší než v Německu.
Na podzim 2015 desetimilionové Švédsko přijalo 163 tisíc žadatelů o azyl.
Zdroj: Frankfurter Rundschau

Reklama

Výběr článků

Načítám