Hlavní obsah

Švédská policie zatkla člověka podezřelého z krádeže královských klenotů

Švédská policie zadržela člověka, kterého podezírá z účasti na krádeži královských klenotů, oznámila to ve čtvrtek švédská prokuratura. Klenoty zmizely v červenci z katedrály ve městě Strängnäs na břehu jezera Mälaren. Vzácné předměty ale zatím nebyly nalezeny.

Foto: Handout, Reuters

Královské klenoty ze 17. století, které byly ukradeny ve Švédsku.

Článek

Dvě královské koruny a jablko ukradla dvojice zlodějů za bílého dne, kdy byl chrám otevřen pro veřejnost. Pachatelé uprchli zřejmě na motorovém člunu.

Prokuratura oznámila, že jeden podezřelý byl zadržen ve středu, další podrobnosti odmítla sdělit s ohledem na vyšetřování.

Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611, druhá jeho manželce, královně Kristině. Šlo o pohřební koruny, které byly v pozdějších dobách z hrobů vyzdviženy a vystaveny. Karel IX. byl syn krále Gustava Vasy, označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka. Je pochován právě v strängnäské katedrále.

Foto: Pontus Stenberg, ČTK/AP

Policie našla u jezera Mälären opuštěný bicykl.

Krádež z 31. července zaujala nejen švédská, ale i řadu světových médií, která zveřejnila snímky cenností. Podle expertů jsou královské koruny v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné. Odborníci již dříve vyjádřili obavy, že by se zloději mohli klenotů zbavit nebo je zničit, až zjistí, že je nelze zpeněžit.

V roce 2013 ukradli zloději ve švédském městě Västeras korunu a žezlo z pohřební výbavy krále Jana III., bratra Karla IX. Tyto klenoty byly po čase nalezeny ve dvou velkých pytlích na odpadky u dálnice, napsal zpravodajský server The Local.

Reklama

Související články

Ve Švédsku ukradli královské klenoty

Dvě královské koruny, žezla a jablka ze 17. století ukradli v úterý v poledne zloději z katedrály v Strängnäsu na jihovýchodě Švédska. Zločinci pak uprchli na...

Výběr článků

Načítám