Hlavní obsah

Vypadněte, křičela policie. Mysleli jsme, že jsou to petardy, líčí svědci z Vídně

Novinky, Michal Sobotka, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Myslel jsem si, že jsou to petardy, popisoval serveru Kurier pondělní teror ve Vídni jeden ze svědků událostí Alexander Petritz. Zděšení lidé si pak v restauracích lehali na podlahu, aby se ochránili. Islámský radikál zabil nejméně čtyři civilisty, než jej policie zastřelila. Policisté ale dosud neznají počet pachatelů, je možné, že jich bylo víc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok ve VídniVideo: Reuters

 
Článek

„Náhodou jsem se procházel kolem Rotenturmstrasse. Už jsem chtěl jít domů, když jsem uslyšel výbuchy. Nejdřív jsem si myslel, že jde o petardy,“ popisoval Petritz. Nastal ale zmatek, na místo přijela policie a Petritz si uvědomil, že se jednalo o střelbu.

Teror ve Vídni: Stoupenec Islámského státu zabil čtyři lidi

Evropa

Že jde o zábavní pyrotechniku, si podle Kurieru původně myslelo více svědků. „Pak někdo řekl, že se musí jednat o výstřely. Přítelkyně mi okamžitě řekla, ať se ukryjeme v hospodě,“ popisoval jiný svědek dramatických událostí.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Noční zásah policistů ve Vídni.

„Pracovali jsme a slyšeli hlasité zvuky, pak jsme zaslechli výstřely. Najednou přiběhli policisté, mířili zbraněmi a křičeli, že odsud musíme vypadnout,“ uvedl další svědek.

Česká policie po útoku ve Vídni zavedla kontroly na hranicích

Domácí

Jeden muž pro agenturu APA vypověděl, že hosté jedné z restaurací si po výstřelech začali lehat na podlahu a propadali panice. V restauracích se postupně ukrývali i lidé, kteří v době útoku ulicemi jen procházeli a neměli se před teroristy kde schovat. Těm, kteří uvázli v ulicích, nabízeli přístřeší i obyvatelé okolních domů.

Restaurace byly plné před lockdownem

Právě hosté barů a restaurací nejspíš byli hlavním terčem teroristů. V pondělí byl totiž poslední den před lockdownem, v zařízeních se tak očekávaly velké návštěvy. Od úterý jsou totiž v Rakousku restaurace uzavřeny a fungují pouze výdejní okénka.

Kvůli útoku museli zůstat několik hodin zavření i diváci ve slavném vídeňském divadle Burgtheater.

Vídní otřásla střelba na šesti místech. Zemřeli tři lidé

Evropa

Prvotní informace původně nasvědčovaly tomu, že cílem teroristů mohla být synagoga nacházející se nedaleko místa útoku. Rabín Schlomo Hofmeister, jeden z očitých svědků, Kurieru řekl: „Pachatel se vydal směrem na Hoher Markt a Ruprechtskirche a střílel na lidi, nemířil na modlitebnu.“

Pondělnímu teroru ve Vídni dosud podlehli nejméně čtyři civilisté – dva muži a dvě ženy. Policisté také zastřelili jednoho z pachatelů. Podle vyšetřovatelů však mohli útočit až čtyři islamisté.

Kurier zveřejnil seznam šesti míst, kde došlo k útokům:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám