Hlavní obsah

Sudetští Němci ocení vídeňského kardinála Schönborna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Sudetoněmecký landsmanšaft letos udělí své nejvyšší ocenění, cenu Karla IV., vídeňskému kardinálovi Christophu Schönbornovi. Kardinál podle šéfa sudetských Němců Bernda Posselta mnohokrát odsoudil poválečný odsun sudetských Němců z tehdejšího Československa. Oceněny tak mají být jeho zásluhy o evropské sjednocení a porozumění mezi národy. Schönborn má ocenění převzít 19. května na sudetoněmeckém sněmu v bavorském Augsburgu.

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Christoph Schönborn

Článek

„Kardinál Schönborn se svými četnými aktivitami, spisy a kázáními zasadil o evropské sjednocení, mezinárodní porozumění stejně jako křesťanskou obnovu naší evropské kultury. Jasnými slovy mnohokrát odsoudil vyhnání a neohroženě bojoval za lidská práva, i když narazil na předsudky a odpor. Jsme hrdí na našeho krajana, jehož otec - hrabě Hugo Damian Schönborn, vyjádřil odpor proti nacistům a jehož matka Eleonore, která se narodila v Brně jako baronka Doblhoffová, statečně zvládla osud vysídlené rodiny,“ uvedl Posselt na adresu kardinála.

Třiasedmdesátiletý Schönborn pochází z někdejších Sudet. Narodil se na zámku Skalka u Vlastislavi. S matkou a dvěma bratry byl v roce 1945 odsunut do Rakouska.

Evropská Karlova cena je pojmenována po českém králi a římském císaři Karlu IV je nejvyšším sudetoněmeckým oceněním. V minulosti ho například získali bývalý německý prezident Karl Carstens, bavorští premiéři Edmund Stoiber a Horst Seehofer, německo-český politik Milan Horáček, publicista Petr Uhl nebo pamětník holokaustu, novojičínský rodák Max Mannheimer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám