Hlavní obsah

Stydím se říct, že taky trpím nad ztrátou syna. Matka teroristy z Londýna promluvila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boloňa

Italská matka jednoho z trojice teroristů z London Bridge Youssefa Zaghbaeho poskytla rozhovor novinářům. To, že byl Zaghba schopen spáchat tak odporný čin, si podle svých slov Valeria Khadija Collinaová nedovede vysvětlit. Opatrně ale přiznává, že nad ztrátou syna také trpí.

Foto: Giorgio Benvenuti, ČTK/AP

Valeria Collinaová mluví s novináři.

Článek

„Můžu tomu rozumět z pohledu své osobní tragédie. Ale nemám odvahu mou bolest srovnávat s tou, kterou prožívají oni. Styděla bych se říci, že jsem také matka a také trpím,“ cituje Collinaovou BBC.

Valeria Collinaová je rodilá Italka, konvertovala však k islámu a hlavu si zakrývá šátkem. Hlouček novinářů přijala v chodbě svého domu, klekla si na koberec a začala tichým hlasem vyprávět příběh svého syna, který rozpoutal masakr v Londýně. [celá zpráva]

Proč, jak a kde se její syn v jednadvaceti letech zradikalizoval, ale Collinaová vysvětlit nedokáže.

„Nedokážu říct nic, co by dávalo smysl. Od roku 2016 byly s mým synem potíže. Tehdy ho chytli na letišti v Boloni. Přišel a řekl mi - ´mami, pojeď se mnou do Sýrie, tam mají čistý islám´. Zeptala jsem se, jestli se zbláznil. Že nemám v úmyslu jet do Sýrie s ním, ani s nikým jiným. Že je mi dobře v mojí zemi,“ řekla BBC Collinaová.

Foto: Reuters

Youssef Zaghba

Od té doby, co byl Zaghba chycen v Boloni, odkud chtěl odcestovat přes Istanbul do Sýrie, jej sledovala italská tajná služba. Upozornila i zahraničí rozvědky, včetně té britské. Zaghba přesto mohl dál volně cestovat.

„Po tom incidentu na boloňském letišti jsem mu řekla, že teď musí být vzorný. Že nemůže sledovat ta divná videa na internetu a setkávat se s těmi podivnými lidmi, ale když se vrátil do Londýna...,“ zavzpomínala Collinaová a odmlčela se.

Foto: Giorgio Benvenuti, ČTK/AP

Dům teroristovy matky

V Londýně si prý její syn našel práci v islámském zpravodajském kanálu. S matkou zůstal v kontaktu a ona i na dálku poznala, že se změnil. Zvážněl, byl věčně zasmušilý. „Na fotkách vypadal vážně. Tak jsem žertovala, jestli by mi neposlal nějaké, na nichž se směje,“ vybavuje si matka útočníka z Londýna. Naposledy se svým synem dva dny před útokem. „Byl to milý rozhovor, normálně jsme si povídali,“ dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie na místě útoku v LondýněVideo: Reuters

Když se dozvěděla o teroristických útocích a syn nebyl k zastižení, domnívala se, že se schovává, aby nebyl s terorem spojován. To, že by mohl být sám pachatelem, by jí ve snu nenapadlo. Uvěřila až tehdy, když u jejích dveří zazvonila policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám