Hlavní obsah

Studená válka je za námi, proti Rusku se ale obrníme, řekl šéf NATO

Polsko
Aktualizováno

Nadcházející vrcholná schůzka Severoatlantické aliance ve Varšavě opět potvrdí, že Evropa a Severní Amerika společně chrání všechny spojenecké země proti možným hrozbám. Před odpoledním zahájením aliančního summitu to v pátek řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Foto: ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před zahájením summitu ve Varšavě hovoří k novinářům.

Článek

"Varšavský summit bude mezníkem. Setkáváme se v době, která je rozhodující pro naši společnou obranu," řekl Stoltenberg.  

Šéf vojenského bloku zároveň zdůraznil, že NATO nevyhledává konfrontaci a nepřeje si novou studenou válku. Ta je podle něj historií.

Varšavský summit by měl podle očekávání schválit vyslání čtyř mnohonárodních praporů do Pobaltí a Polska. Tyto kroky by měly odradit Rusko od případného útoku na východní členy aliance a před podobným scénářem, který Moskva v minulých letech zvolila na Krymu a východní Ukrajině.

Kombinace obrany a dialogu

Podle Stoltenberga je cílem NATO ve vztazích s Ruskem kombinovat silnou obranu s dialogem. Země NATO proto podle generálního tajemníka Severoatlantické aliance dají na summitu jasně najevo, že je útok na jednoho spojence útokem na celou Alianci.

Dalšími tématy summitu, na který se sjely stovky delegátů, je zároveň boj s migrací a nebezpečí terorismu z jižního a jihovýchodního sousedství Aliance. Delegáti budou debatovat i o dalším působení v Afghánistánu.

Pokud jde o boj s Islámským státem, očekává se, že Aliance poskytne mapovací letouny AWACS, rozhodne o cvičení iráckých důstojníků a zintenzivní svou přítomnost ve Středozemním moři.

Představitelé NATO a Evropské unie už ve Varšavě podepsali dohodu o prohloubení vzájemné spolupráce v kybernetické bezpečnosti a v oblasti hybridních hrozeb.

Anketa

Je podle vás studená válka minulostí?
Ano
7,3 %
Ne
92,7 %
Celkem hlasovalo 966 čtenářů.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Reklama

Související články

Polsko na měsíc obnoví kontroly na hranicích

Polsko začátkem července na měsíc dočasně obnoví kontrolu na vnitřních hranicích schengenského prostoru volného pohybu, včetně hranic s Českem. Toto opatření...

Putin chce jednat s NATO

Rusko se pokusí navázat se Severoatlantickou aliancí po jejím varšavském summitu dialog. Po setkání s finským prezidentem Saulim Niinistöm to v pátek řekl...

Výběr článků

Načítám