Hlavní obsah

Střelec z Mnichova si pistoli koupil přes internet, pocházela ze Slovenska nebo Česka

Mnichov
Aktualizováno

Osmnáctiletý David Sonboly, který v Mnichově zastřelil devět lidí, si pistoli, s níž vraždil, koupil ilegálně na internetu. Podle vyšetřovatelů pocházela ze Slovenska, podle některých informací však také z Česka. Prokuratura v neděli také oznámila, že Sonboly sepsal manifest a na svůj čin se připravoval od loňského léta.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Lidé truchlí před obchodním centrem Olympia, u něhož v pátek David Ali Sonboly zastřelil devět lidí.

Článek

Vyšetřovatelé už v sobotu uvedli, že Sonboly vraždil glockem ráže 9 mm a u sebe měl více než 300 nábojů. Zbraň podle dosavadního vyšetřování mohla pocházet z Česka nebo ze Slovenska. Bavorský rozhlas BR uvedl, že zemí původu je Slovensko, podle některých informací to však mohlo být i Česko, jak napsal kupříkladu server tagesschau.de.

Pistole byla původně změněna na divadelní rekvizitu a později znovu upravena na funkční. Sonboly ji měl koupit na darknetu, neboli síti, která je běžným uživatelům skryta a která může sloužit k nelegálním aktivitám.

Útočník si své oběti nevybíral cíleně. To, že mezi zastřelenými bylo několik dětí imigrantů původem z Kosova, Řecka a Turecka, byla náhoda. Spolužáci však médiím řekli, že jim Sonboly už před několika měsíci hrozil, že je „všechny zabije”. [celá zpráva]

Psychické potíže

Vyšetřovatelé rovněž potvrdili sobotní tvrzení, podle něhož měl Sonboly psychické potíže. V neděli upřesnili, že se loni dva měsíce léčil na psychiatrii. Trpěl sociálními fobiemi a neklidem.

Současně ale v loňském roce navštívil město Winnenden, kde před sedmi lety 17letý student zastřelil 15 lidí včetně několika svých spolužaček a učitelů. Sonboly si během své návštěvy Winnendenu pořizoval fotografie.

Foto: Repro Bild.de

Německá média zveřejnila fotografii, na níž má být David Ali Sonboly, který v Mnichově zavraždil devět lidí.

Manifest sepsal i Breivik

Ačkoliv policie zatím neupřesnila, proč si vybral právě restauraci McDonald’s a nákupní středisko Olympia a jejich okolí, potvrdila, že sepsal také svůj manifest. To učinil i norský masový vrah a pravicový extremista Anders Behring Breivik, k němuž měl německý mladík íránského původu vzhlížet. Sonboly útočil v den pětiletého výročí Breivikova masakru, který nepřežilo 77 lidí. [celá zpráva]

Sonbolyho manifest ale budou vyšetřovatelé ještě studovat.

V Německu platí poměrně přísné podmínky pro držení a nákup zbraní, ani to ale tragédii v Mnichově nezabránilo. [celá zpráva]

Čelní politici nyní hovoří o dalším zpřísnění pravidel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám