Hlavní obsah

Státy EU podpořily hromadné spotřebitelské žaloby, které iniciovala Jourová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Členské země Evropské unie se ve čtvrtek dohodly na podmínkách hromadných spotřebitelských žalob, které iniciovala česká eurokomisařka Věra Jourová. Ministři unijních zemí na jednání v Bruselu podpořili návrh, aby za poškozené zákazníky podávaly žalobu vybrané organizace či úřady. Ministři naopak odmítli zveřejňování daňových údajů obřích firem podle jednotlivých zemí.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání Evropského parlamentu.

Článek

„Jednotný trh může dosáhnout svého plného potenciálu pouze v případě, že spotřebitelé EU budou mít ve všech členských státech přístup k účinným a cenově dostupným nástrojům pro prosazování svých práv,“ uvedl po zasedání finský ministr pro zaměstnanost Timo Harakka.

Zástupci členských zemí podpořili kompromisní návrh směrnice, který zároveň chrání obchodníky před neférovými požadavky zákazníků. Rada EU bude nyní vyjednávat o definitivním schválení směrnice s Evropským parlamentem.

Více než třetina států EU nemá zákonná pravidla, která by podávání kolektivních žalob upravovala. Po konečném schválení směrnice budou mít země 30 měsíců na její zapracování do národního práva.

Hromadné žaloby se zadrhávají, ministerstvo má návrh dopracovat

Domácí

S návrhem na zavedení kolektivní ochrany práv zákazníků ve všech unijních zemích přišla loni Evropská komise v rámci balíčku určeného na ochranu spotřebitele.

Podle Jourové, která měla tuto oblast na starosti v končící unijní exekutivě, by měla směrnice pomoci lidem v případech, jako byla kauza dieselgate spojená s automobilkou Volkswagen, v níž se zákazníci v řadě zemí nedomohli odškodnění.

Potřebnou podporu naopak nezískala směrnice, jejímž cílem je zefektivnit boj proti daňovým únikům. Společnosti se ziskem nejméně 750 milionů eur (přes 19 miliard korun) by podle ní musely zveřejňovat údaje o zaplacených daních a další data o svém podnikání podle jednotlivých zemí, ve kterých působí. Návrh ale Radou EU neprošel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám