Hlavní obsah

Stalinův vnuk žaluje noviny, děda prý žádné vraždy nenařídil

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vnuk někdejšího sovětského diktátora Josifa Stalina zažaloval liberální ruský deník Novaja Gazeta, který napsal, že Stalin osobně nařídil vraždy sovětských občanů. Podle Jevgenije Džugašviliho to je lež a po listu požaduje v přepočtu zhruba šest miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Josif Stalin

Článek

Novaja Gazeta zveřejnila článek o odtajněných rozsudcích smrti, které podle ní nesly Stalinův podpis. Stalinův vnuk v první jednací den k moskevskému soudu nepřišel. Tvrdí, že jeho děda nikdy přímo žádnou vraždu nenařídil.

Před budovou se podle BBC shromáždil dav Stalinových obdivovatelů. „Za Stalina byla naše země respektovaná. Teď jsme žebráci, tehdy nás ostatní respektovali a báli se nás,“ řekl jeden z nich. Podle obhajoby je však potřeba, aby byl Stalinův vražedný režim konečně odsouzen.

V Rusku v posledních letech pod taktovkou Kremlu dochází k rehabilitaci Stalina. Minulý měsíc v moskevském metru odhalili pamětní desku vychvalující jeho činy. Loni vyšla učebnice dějepisu, která Stalina označovala za efektivního manažera. Rusové pak Stalina zvolili za třetí největší postavu svých dějin - i když nebyl Rus, ale Gruzínec.

Josif Vissarionovič Džugašvili se narodil v Gori v roce 1878. Muž, který Sověty vedl ve vítězné válce proti nacistickému Německu, byl brutálním diktátorem, během jehož vlády zemřely milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám