Hlavní obsah

Srbský velvyslanec při NATO spáchal sebevraždu

– Brusel

Srbský velvyslanec při Severoatlantické alianci Branislav Milinković v noci na středu spáchal sebevraždu, když čekal na bruselském letišti na přílet srbské delegace. Skočil z takřka desetimetrové výšky garážového komplexu a byl na místě mrtev. Motivy jeho činu nejsou známy, těsně před smrtí prý ještě vtipkoval s kolegy.

Foto: Reuters

Srbský velvyslanec při NATO Branislav Milinković

Článek

"Byla to jasná sebevražda," uvedla bruselská prokuratura. S dalším vyšetřováním se proto nepočítá.

Motiv sebevraždy zůstává nejasný. Trojice diplomatů, která Milinkoviče znala, sdělila, že před smrtí nebyl rozrušený. Vše podle nich vypadalo zcela běžně, Milinković v parkovací budově na bruselském letišti čekal na šestičlennou srbskou delegaci, která mířila na jednání s NATO. Poté ale přistoupil k ochranné bariéře, přelezl ji a vrhl se dolů.

Diplomaté, které AP oslovila, nevědí o žádných osobních nebo profesních důvodech pro sebevraždu. Dvaapadesátiletý Milinković si ale podle některých kolegů v minulosti stěžoval na odloučení od manželky, která slouží jako diplomatka na srbském velvyslanectví ve Vídni, a od svého 17letého syna.

Někdejší spisovatel a člen opozice proti autoritářskému režimu bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče byl znám svým smyslem pro humor a dobrým vztahem s velvyslanci z jugoslávských republik.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen vyjádřil smutek z Milinkovičovy smrti a velvyslance označil za vysoce ceněného zástupce Srbska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám