Hlavní obsah

Srbský premiér odmítá dohody s EU jako falešné

– BĚLEHRAD • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, B92, International Herald Tribune

Srbský premiér Vojislav Koštunice v úterý tvrdě vystoupil proti podpisu jakýchkoli dohod s Evropskou unií. Odmítá i souhlas s vysláním mise EU o síle 1800 mužů, kterou už Brusel schválil. Podle něj jsou to pasti, které mají dotlačit Bělehrad, aby uznal nezávislost Kosova. Vyzval parlament, aby se sešel na urychleném mimořádném zasedání, které odmítne plány EU. V případě podpisu dohod hrozí pád vlády.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Srbský premiér Vojislav Koštunica

Článek

"Podpis návrhu EU by v podstatě znamenal podpis souhlasu s nezávislostí Kosova, což by ze Srbska učinilo první stát, který by samostatné Kosovo nepřímo uznal," uvedl Koštunica ve svém prohlášení. Podle něj je nabídka EU na podpis politické smlouvy falešná. Natvrdo řekl, že „EU společně s albánskými separatisty v rozporu s mezinárodním právem vytvoří albánský stát na srbském území.“

O vyslání mise bylo rozhodnuto v pondělí. Termín vyslání mise však není zatím jasný, mnoho států Unie požaduje, aby byla posvěcena radou bezpečnosti OSN. Ke schválení podoby mise před vyhlášením nezávislosti vyzývalo zejména Rumunsko a Kypr, které samostatné Kosovo neuznají.

Profily nejvyšších srbských představitelůPrezident Boris Tadić Premiér Vojislav Koštunica

Koštunica má také podporu Rusů. Jeden z vysokých představitelů ruské státní Dumy Konstantin Kosačov už uvedl že dohoda o vyslání mise EU do Kosova  je v rozporu s Rezolucí Rady bezpečnosti číslo 1244.

Hrozí pád vlády

Koštunica také nechce, aby Srbsko s Unií podepsalo prozatímní dohodu o obchodu a vízové politice. Brusel ji Srbsku nabídl minulý týden a její podpis se plánoval na čtvrtek. EU takto nepřímo podpořila v pozdějšího vítěze prezidentských voleb, proevropského Borise Tadiče, který je pro integraci Srbska do EU, i když také odmítá vyhlášení nezávislého Kosova.

Srbský ministr ekonomiky Velimir Ilić pohrozil, že jestliže Tadić ve čtvrtek podepíše dohodu s EU, mohla by padnout vláda. „Čtvrtek je den D. Jestliže podepíší, může se s vládou stát cokoli.“

Napětí mezi srbským premiérem a prezidentem bylo patrné už v době předvolebního boje, protože premiér Koštunica nepodpořil žádného z kandidátů na prezidenta, nevyslovil se ani pro kandidáta Demokratické strany Tadiče, který vyhrál jen velmi těsně.

Nezávislé Kosovo možná vyhlásí 17. února

K vyhlášení nezávislosti Kosova by podle zprávy albánského deníku Koha ditore mělo dojít 17. února, tedy den před schůzkou rady mistrů zemí EU. Ta by podle albánského deníku mohla nezávislé Kosovo rovnou uznat.

Reklama

Související témata:

Související články

EU nabídlo Srbsku přidružení bez podmínek

Evropská unie v pondělí Srbsku nabídla, že s ním bez podmínek podepíše stabilizační a asociační dohody o obchodu a vízové politice. Podle představitelů...

Výběr článků

Načítám