Hlavní obsah

Srbsko nabízí Albáncům výměnu území

Právo, los
Bělehrad

Srbsko je ochotno vzdát se části svého území obývaného Albánci výměnou za převzetí severní části Kosova, kde dominuje srbské obyvatelstvo. Napsal to o víkendu srbský deník Blic s odvoláním na diplomatické zdroje v Bělehradu.

Foto: Profimedia.cz

Muž se srbskou vlajkou v Kosovské Mitrovici

Článek

Za tři jihosrbská města a jejich okolí osídlená 60 tisíci Albánci – Preševo, Bujanovac a Medvedja – by vyměnilo severovýchod Kosova, obývaný převážně Srby, s metropolí Kosovská Mitrovica. Oba regiony označují pozorovatelé za neuralgické body a zdroje případného ozbrojeného konfliktu v této oblasti Balkánu.

Návrh se podle Blicu zamlouvá USA i EU, velkým příznivcům odtržení Kosova od Srbska. Nezávislost této bývalé jihosrbské provincie dosud po více než dvou letech uznalo 69 z téměř dvou stovek členských států OSN.

Evropský parlament minulý týden v rezoluci nepřímo kritizoval členské státy EU, které Kosovo dosud neuznaly (Řecko, Španělsko, Kypr, Rumunsko a SR). Dokument předložila rakouská europoslankyně Ulrike Lunatscheková a podpořil ho český eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle. „Přivítali bychom uznání nezávislosti Kosova všemi členskými státy EU,“ stojí v rezoluci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám