Hlavní obsah

Srbská provincie Kosovo vyhlašuje nezávislost

– PRIŠTINA
Novinky, ČTK, aš, B92, AFP

Kosovské orgány od nedělního rána podnikají kroky nutné k avizovanému jednostrannému vyhlášení nezávislosti této srbské provincie. Přijetí Deklarace o nezávislosti je plánováno na neděli odpoledne. Ve odpoledne začalo mimořádné zasedání kosovského parlamentu, na kterém bude přijata deklarace o nezávilosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

 Kosovský tisk už zveřejnil předpokládaný scénář nedělních událostí. Podle deníku Express začne v 15:00 mimořádná schůze parlamentu, na níž bude schválena připravená deklarace nezávislosti. V 18:00 vystoupí na společné tiskové konferenci tři nejvyšší přestavitelé Kosova - premiér Thaci, prezident Fatmir Sejdiu a předseda parlamentu Jakup Krasniqi. Večer pak Thaci a Sejdiu promluví k národu. Součástí oslav má být odhalení obelisku nezávislosti, koncert a závěrečný ohňostroj.

Původně se čekalo, že EU uzná nezávislost Kosova jako celek, ale minulý týden Brusel sdělil, že uznání bude záviset na jednotlivých členských zemích a nebude stanoven jednotný postup. Kypr a Rumunsko jsou proti uznání Kosova. Stejně unie postupovala i v případě Černé Hory.

Kosovo čeká návštěvu 2000 osob vyslaných EU

Podle dřívějších informací měli do té doby do Kosova dorazit první příslušníci administrativní a policejní mise EU (EULEX), kterou bude tvořit okolo 2000 osob. Jejich vyslání schválily v takzvané tiché proceduře členské státy unie.

Do páteční půlnoci totiž ani jeden ze 27 členů proti rozmístění mise nevznesl námitku, čímž je schválení mise považováno za jednomyslné. Podle AFP první příslušníci EULEX do Kosova zamíří za týden nebo za dva.

Proti odtržení Kosova, které Srbové považují za historické jádro své země, se v sobotu v Bělehradě před velvyslanectvím Slovinska sešlo asi 1000 lidí s národními vlajkami a s transparenty, na nichž požadovali zachování Kosova uvnitř hranic státu.

Z nezávislosti budou těžit zločinci

S kosovskou nezávislostí nesouhlasí nejen Srbové. Ke kritikům Prištiny se přidal také italský generál Fabio Mini, který v letech 2002 až 2003 velel jednotkám NATO v Kosovu. Podle něj budou mít ze samostatnosti užitek pouze kosovské "klany", nikoli obyvatelé nového státu.

Jak bude Kosovo vyhlašovat nezávilost

10:00 kosovský premiér Hashim Thaci požádá předsedu parlamentu Jakupa Krasniqiho o svolání mimořádné schůze

12:00 sejde se předsednictvo parlamentu

13:30 sejdou se parlamentní skupiny

15:00 očekávaný čas přijetí deklarace o nezávislosti

18:00 na tiskové konferenci vystoupí tři nejvyšší přestavitelé Kosova - premiér Thaci, prezident Fatmir Sejdiu a předseda parlamentu Jakup Krasniqi

18:30 před prištinským Domem mládeže a sportu bude vztyčen obelisk nezávislosti

22:50 k občanům slavícím nezávislost na náměstí Matky Terezy promluví prezident a premiér

23:00 oslavy zakončí ohňostroj

Za představitele těchto klanů označil například premiéra Hashima Thaciho, který podle generála obchoduje s naftou, nebo podnikatele Beghjeta Pacolliho, jenž podle něj potřebuje prostor pro investování peněz ze svého "impéria". A v Evropě tuto příležitost dostanou, míní Ital.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kosovu pokračují přípravy na odtržení

V kosovské metropoli Prištině vrcholí přípravy na vyhlášení nezávislosti této provincie na Srbsku. Nejvyšší kosovskoalbánští činitelé už dojednali podrobnosti...

Výběr článků

Načítám