Hlavní obsah

Srbové rozhodují o novém prezidentovi i složení parlamentu

V Srbsku se v neděli ráno otevřelo více než 8000 volebních místností, kde lidé rozhodnou o příštím prezidentovi, o složení parlamentu i o vedení hlavního města Bělehradu a dalších 13 měst a obcí. Jasným favoritem je dosavadní hlava státu Aleksandar Vučić, který usiluje o druhé funkční období. K jasnému vítězství má nakročeno také jeho konzervativně populistická Srbská pokroková strana (SNS), proti níž stojí částečně sjednocená opozice.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Stávající prezident Aleksandar Vučić je favoritem voleb.

Článek

Vučić je určující osobou srbské politické scény v posledních deseti letech, ve svých rukou za tu dobu soustředil téměř veškeré mocenské páky v zemi.

Při svém prvním zvolení v roce 2017 získal hned v prvním kole 55 procent hlasů a aktuální sondáže napovídají, že ani letos nebude nutné pořádat druhé kolo. Ve volbách do Skupštiny z roku 2020, které většina opozice bojkotovala, získala SNS bezmála 61 procent hlasů a i letos jí průzkumy přisuzují přes 50 procent hlasů.

Rusové létají do Evropy přes Srbsko

Evropa

Většina tradičně rozdrobené demokratické opozice jde tentokrát do parlamentních voleb společně v koalici Sjednoceni pro vítězství Srbska. Postavila rovněž prezidentského kandidáta, kterým je bývalý náčelník generálního štábu Zdravko Ponoš. Jeho šance proti Vučičovi jsou nicméně pokládány za mizivé.

Naděje na zisk postu starosty v Bělehradě se v posledních týdnech kampaně tenčily také pro společného opozičního kandidáta Vladetu Jankoviče.

Kvůli odmítavému postoji vlády v Prištině se letos neotevřely volební místnosti v Kosovu. Tamní Srbové a další kosovští obyvatelé s právem hlasovat – v úhrnu asi 100 000 lidí – mohou odevzdat hlas v srbských okresech přiléhajících ke Kosovu.

Orbána vyzvala spojená opozice

Evropa

Na „supervolební den“ dohlíží více než 4000 pozorovatelů z domácích nevládních organizací, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Rady Evropy a poprvé také z delegace Evropského parlamentu.

Volební místnosti se uzavřou ve 20:00 SELČ a první odhady výsledků se očekávají po 21:00 SELČ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám