Hlavní obsah

Srba odsoudili za navádění k vraždám kosovských Albánců

Kosovska Mitrovica

K devíti letům vězení odsoudil ve čtvrtek předáka Srbů v Kosovské Mitrovici soudní senát justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX). Olivera Ivanoviče (62) shledal vinným z válečného zločinu spáchaného na civilním obyvatelstvu, uvedla srbská média. Rozsudek není zatím pravomocný.

Článek

Ivanović se podle předsedkyně senátu, rumunské soudkyně Roxany Comsaové, podnítil 14. dubna 1999 v Mitrovici další příslušníky srbské polovojenské jednotky, aby zabili čtyři albánské civilisty.

Podle bělehradské televize B92 se v odůvodnění rozsudku uvádí, že Ivanović před devíti Albánci na otázku dalšího člena srbské milice ”Co s nimi?„ odpověděl: ”Co se mě ptáš, jednej podle rozkazu.”

”Oliver Ivanović věděl, že v Kosovské Mitrovici probíhá operace vyhánění a zabíjení Albánců, a jednal s vědomím, že budou následovat vraždy,” uvedla Comsaová. Podle ní tak „podnítil členy polovojenské jednotky ke spáchání tohoto zločinu“.

Soud ale zprostil Ivanoviče druhého bodu obžaloby, který se týkal zločinů spáchaných v únoru 2000.

Čtyři další Srbové souzení v procesu spolu s Ivanovičem byli viny zproštěni.

Ivanović, považovaný za umírněného politika, je prvním vysokým představitelem kosovských Srbů odsouzeným justicí EULEX za válečné zločiny. V minulosti býval srbským tajemníkem pro Kosovo a v místních volbách, které se konaly koncem roku 2013, byl zvolen radním v severní, převážně srbské části Kosovské Mitrovice.

Podle agentury AFP tento politik patří mezi obhájce dialogu a kompromisu s albánskou většinou Kosova a hovoří plynně albánsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám