Hlavní obsah

Spojené státy připravují dočasné rozmístění antiraket Patriot v Litvě

Vilnius

Američané zvažují, že by na letní cvičení protivzdušné obrany vyslali do Litvy baterii raket typu Patriot. Podle indického serveru Siasat to řekli dva představitelé Pentagonu. Americký ministr obrany John Mattis na přímou otázku novinářů odpověděl ve Vilniusu vyhýbavě, zkritizoval ale posilování ruské přítomnosti v oblasti.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Americký ministr obrany James Mattis a litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová

Článek

Mattis ve středu ve Vilniusu možnost dočasného rozmístění raket Patriot v Pobaltí výslovně nepotvrdil. Na přímou otázku, zda se jejich baterie zúčastní manévrů, odpověděl vyhýbavě: „Specifické systémy, které přivezeme, jsou ty, které určíme za nezbytné.“ Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová dodala: „Potřebujeme všechny nezbytné prostředky pro obranu a odstrašování a rozhodneme se o nich společně.“

Mattis jednal ve Vilniusu o vojenské spolupráci a navštívil německé bojové uskupení a nizozemské a belgické vojáky cvičící u Vilniusu. Kritizoval posilovaní ruské armády v Pobaltí, které „destabilizuje oblast“. V Kaliningradské oblasti Rusko loni rozmístilo rakety Iskander. Uvedlo, že jde jen o dočasnou dislokaci v rámci cvičení, ale Spojené státy se bojí, že jde o trvalé umístění. [celá zpráva]

Strach z ruských manévrů

Obavy vzbuzují i rusko-běloruské válečné hry Zapad naplánované na září. Během nich se ruští vojáci budu pohybovat poblíž hranic s Polskem, Litvou a Lotyšskem. Má se jich zúčastnit na 100 tisíc vojáků a zapojí se do nich i jaderné síly. Estonský ministr obrany Margus Tsahkna v dubnu varoval, že někteří ruští vojáci mohou zůstat v Bělorusku i po cvičení.

Americká armáda už několikrát na omezenou dobu vyslala baterie Patriot do Polska, které se snaží posílit svou obranyschopnost před ruskou hrozbou. Polský ministr obrany Antoni Macierewicz nedávno řekl, že jeho země chce do konce roku osm baterií těchto raket koupit: „Tyto systémy nám umožní zaručit polskou bezpečnost.” Prodej podléhá schválení amerického Senátu.

Plot oddělí Kaliningradskou oblast

Litva zahájila výstavbu ochranného plotu na hranici s ruskou Kaliningradskou oblastí. S odkazem na litevskou službu ochrany státní hranice o tom ve středu informoval ruský list Kommersant. Bariéra dlouhá 44,6 kilometru a vysoká dva metry bude stát přibližně 1,3 miliónu eur (asi 35 miliónů Kč).

V lednu litevský ministr vnitra Eimutis Misiunas oznámil, že důvody stavby jsou ekonomické, tedy zabránit pašování, ale i geopolitické – posílit hranice Evropské unie. Dodal, že bariéra znemožní případné provokace na hranicích. Podle Kommersantu ochranný plot bude procházet okolo jezera Vyštitis k místu, kde se stýkají hranice Litvy, Polska a Ruska.

Kaliningradská oblast je silně militarizované ruské území, ležící u Baltského moře mezi Litvou a Polskem. Podobnou ochrannou bariéru plánuje do února 2018 na svých hranicích s Ruskem postavit i Estonsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám