Hlavní obsah

Španělský soud zrušil mezinárodní zatykače na katalánského premiéra a jeho ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Španělský nejvyšší soud zrušil v úterý evropské zatykače na Carlese Puigdemonta a čtyři bývalé ministry jeho regionální vlády pobývající v Belgii. Podle soudce projevili vůli vrátit se do Španělska.

Foto: Yves Herman, Reuters

Odvolaný katalánský premiér Carles Puigdemont na tiskové konferenci v Bruselu (archivní snímek)

Článek

Podle televize Sky News sice v pondělí Puigdemont řekl, že bude dál čekat v Bruselu na to, zda jej vydá Belgie, jenomže o úterní půlnoci začíná kampaň před předčasnými katalánskými volbami. Ty se mají konat 21. prosince a Puigdemont v nich kandiduje. Odvolaný katalánský premiér přesto v Belgii zůstane, uvedl v tisku jeho advokát, neboť jeho klientovi ve Španělsku stále hrozí zatčení.

Poté, co Katalánsko vyhlásilo v říjnu jednostranně nezávislost, Madrid to neuznal a omezil jeho autonomii, část katalánských ministrů v čele s premiérem odjela do Belgie, kde v EU informovali o svých postojích. Část se jich vrátila, ale pět z nich zůstalo v Bruselu. Španělsko na ně proto vydalo mezinárodní zatykače a belgický soud začal řešit spor o jejich vydání.

I ve Španělsku už část zadržených ministrů propustili, ale vicepremiér Oriol Junqueras a tři další zůstávají ve vězení. Podle soudce Pabla Llareny je pravděpodobné, že by v trestné činnosti pokračovali a dál podněcovali vzpouru. [celá zpráva]

I Puigdemont ale podle televize Sky News sdělil, že referendum z 1. října je platné, a předčasné volby označil za druhé kolo referenda o nezávislosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám