Hlavní obsah

Španělsko loni zaznamenalo rekordní počet žádostí o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

O azyl požádalo ve Španělsku loni pětkrát více migrantů než v roce 2014. S odvoláním na vládní statistiku o tom ve středu informoval španělský deník ABC. Nejvíce žádostí o mezinárodní ochranu ve Španělsku podali Venezuelané, na druhém místě byli Syřané.

Foto: Hani Amara, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loni podle statistiky španělské vlády podalo ve Španělsku žádost o azyl 31 667 migrantů, přitom o tři roky dříve jich bylo jen 5 952. Deník ABC také upozornil, že za posledních deset let se počet žádostí zvýšil zhruba desetkrát.

Španělsko zaznamenalo v posledním roce výrazný nárůst počtu migrantů z Afriky, jichž loni dorazilo do této země podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 27 250. To je skoro dvojnásobek proti roku 2016, kdy jich bylo 14 100.

Vysoký nárůst migrace do Španělska podle některých souvisí s tím, že po uzavření cesty přes Řecko v roce 2016 začali migranti z Afriky a Blízkého východu hledat jiné trasy. Španělsko se tak stalo jejich druhou nejdůležitější vstupní branou do Evropy po Itálii, kam loni připlulo přes 119 tisíc běženců. Masová migrace přes Turecko a Řecko se loni díky dohodě EU s Ankarou téměř zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám